Azerbajdzsán helyreállította szuverenitását Hegyi-Karabah felett a terrorellenes művelet következtében - jelentette ki szerdán Ilham Aliyev azeri elnök nemzetéhez intézett beszédében.
"A tegnap délután egy óra felé indult terrorellenes művelet és sikeres befejezése következtében Azerbajdzsán visszaállította szuverenitását" - hangoztatta az azeri elnök az AzTV műsorában, hozzátéve, hogy mindössze egy nap alatt elértek minden kitűzött célt.
Aliyev hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabah örmény lakosságára - akiket Azerbajdzsán állampolgárainak nevezett - nem neheztelnek, egyedül "a bűnöző" szeparatista vezetésükre.
Közölte, hogy a régió helyreállítására szociális projekteket indítanak, és a térséget igazi "édenkertté" akarják változtatni. Beszélt arról is, hogy a helyi lakosság integrációját akarja elérni.
Mindemellett reménykeltőként értékelte Örményország "körültekintő" magatartását kedden és szerdán, azzal, hogy nem avatkozott be az azeri katonai műveletbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint száz örmény páncélos és harckocsi volt Hegyi-Karabahban. Hozzátette, hogy az azeri erők sikeresek voltak abban, hogy megvédjék a civileket és a polgári infrastruktúrát.
Meggyőződését fejezte ki, hogy a térségbéli fejlemények pozitív hatással lesznek a békefolyamatra Jereván és Baku között.
Orosz védelmi minisztérium: orosz békefenntartók haltak meg a járművüket ért lövések következtében
Orosz békefenntartók haltak meg szerdán Hegyi-Karabahban a járművüket ért lövések következtében - közölte az orosz védelmi minisztérium Moszkvában.
A tájékoztatás szerint a békefenntartók a Dzsanjatag település melletti megfigyelőállásukról tértek vissza, amikor kézifegyverekkel tűz alá vették járművüket. A bent ülők életüket vesztették.
Nem közölték, hogy hányan voltak a járműben.
A tárca szerint jelenleg orosz és azeri nyomozók dolgoznak a történek kivizsgálásán.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-oldalán úgy fogalmazott, hogy a békefenntartók "a térségbéli béke érdekében vették magukra a csapást".
Zaharova hangsúlyozta, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán részeként történt örmény elismerése volt a végső rendezés a kérdésben, és erre Párizs és Brüsszel ösztökélt. "Azt tőlük kell megkérdezni, hogy Nikol Pasinján (örmény miniszterelnök) és az örmény hatóságok miért cselekedtek így, illetve Párizs és Brüsszel miért vette rá erre a hivatalos Jerevánt" - tette hozzá.
Az orosz védelmi tárca arról is beszámolt, hogy a békefenntartók helyi idő szerint délután egy órától nem tapasztalták a tűzszünet megsértését. A harctevékenységek kiújulása óta 3154 karabahit menekítettek ki Mardakert, Martuni és Aszkeransz térségéből, köztük 1428 gyermeket. Hozzátette, hogy az evakuáltakat meleg élelemmel látták el, pihenésre alkalmas helyre vitték, és 16 embernek orvosi segítséget nyújtottak.
(MTI)