Moldova nem vesz többé földgázt a Gazprom orosz gázipari óriásvállalattól - közölte Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter.
"Nem veszünk többé földgázt a Gazpromtól a moldovai alkotmányos hatóságok ellenőrzése alatt álló területek részére" - mondta Parlicov egy bukaresti konferencián videóösszeköttetés útján felszólalva. Ezzel a megfogalmazással arra utalt, hogy a döntésnél nem veszik számításba a Moldovához tartozó, szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaságot", amely naponta 5,7 millió köbméter gázt kap a Gazpromtól.
Chisinau már tavaly bejelentette, hogy felfüggeszti a gázvásárlást a Gazpromtól, de azt nem lehetett tudni, hogy a döntés meddig marad érvényben. Parlicov mostani nyilatkozatában közölte, hogy Moldova képes volt a Gazprom árainál kedvezőbben gázhoz jutni európai beszállítóktól.
A Kreml mindazonáltal hétfőn arról számolt be, hogy a szerződések Moldova és a Gazprom között továbbra is hatályosak, különös tekintettel arra, hogy az orosz vállalatnak több mint 700 millió dolláros követelése van a chisinaui kormány felé. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a nyitott kérdések rendezését sürgette.
Moldova továbbra is vesz elektromos áramot a Dnyeszter-melléki Cuciurgan erőműtől, amelyet a Gazprom szolgáltatta földgázzal működtetnek. Parlicov nem adta jelét annak, hogy ezen változtatnának.
A Gazprom közleménye szerint naponta kapnak megrendelést a Moldovagaz helyi gázszolgáltatótól, amit az Ukrajnán keresztül futó vezetékrendszer segítségével teljesítenek. Az orosz cég ugyanakkor nem említette, hogy a földgáz rendeltetési célja a Dnyeszter-mellék lenne.
(MTI)