A kínai kormány egy nagyobb felhatalmazású, szélesebb körű és eredménycentrikusabb békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza annak érdekében, hogy a palesztin-izraeli kérdés kétállami megoldásának ütemterve mielőbb lefektethetővé váljon - jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterressel a világszervezet New York-i székházában tartott találkozóján.
Vang közölte, Peking támogatja a szervezet és főtitkára "egyedi és nélkülözhetetlen" vezető szerepét a válság megoldását elősegítő erőfeszítésekben. "Ebben a kérdésben Kína mindig is a béke, az emberi lelkiismeret és a nemzetközi jog oldalán állt" - fogalmazott.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberi soros elnöki tisztségét betöltő Kína - szoros kapcsolatokat fenntartva az arab országokkal és más érintett felekkel - az izraeli-palesztin konfliktus kezelését a tanács egyik kiemelten fontos feladatává tette - fűzte hozzá.
A kínai diplomácia vezetője felidézte, hogy kormánya konszenzusra jutott az arab, illetve muszlim országok korábban Pekingben fogadott külügyminisztereivel az ENSZ BT magas szintű ülésének összehívásáról, amelyen Peking reményei szerint a tanács egységes és világos álláspontot fogalmazhatna meg a konfliktus politikai rendezése érdekében.
Vang a kínai álláspontot ismertetve elmondta: a súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a tűzszünet meghosszabbítására van szükség, emellett meg kell akadályozni a háború folytatását, valamint a feleknek kölcsönösen szabadon kell engedniük a fogságban lévő embereket. Biztosítani kell továbbá a humanitárius célú szállítmányok akadálytalan bejutását a Gázai övezetbe. Ennek érdekében több határátkelőt kell létrehozni, az ellenőrzésre pedig több hatékony eljárást kell kidolgozni.
Végezetül hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli kérdés lényegi megoldásaként mielőbb érvényre kell juttatni a kétállami megoldást.
(MTI)