Az év eleje óta több mint félmillióan keltek át a Kolumbiát Panamával összekötő Darién régió dzsungelén, hogy az Egyesült Államokba jussanak - jelentette be a panamai kormány, hozzátéve, hogy az idei szám rekordnak számít. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa csütörtökön a "biztonságos mozgás" fontosságát hangoztatta a jelenséggel kapcsolatban, kiemelve a régió veszélyeit.
Juan Manuel Pino panamai közbiztonsági miniszter szerdai tájékoztatása szerint tavaly egész évben csupán fele ennyien, körülbelül 248 ezren vágtak neki a veszélyes, többnapos útnak.
A dzsungelben, melyen át mintegy 265 kilométert kell nehéz terepen megtenniük az embereknek, a vadállatok mellett bűnbandák is tanyáznak, amelyek tagjai rendszerint pénzt követelnek az áthaladásért.
Luis Eguiluz, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet munkatársa sajtóközleményben aláhúzta, hogy a dzsungelen eddig összesen átkelők száma 11 százalékkal több, mint Panama teljes lakossága, mely körülbelül 4,3 millió.
"Példa nélküli válságról van szó, mely nem kapott elég figyelmet sem globális, sem régiós szinten" - tette hozzá sajtóközleményben.
Az elvándorlók nagy része venezuelai, de akadnak köztük ecuadoriak, haitiak, kínaiak, vietnámiak és afgánok is, valamint több afrikai országból is ezen az úton igyekeznek az Egyesült Államokba jutni.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik munkatársa, Olivier Dubois felhívta a figyelmet, hogy a sok ezer, életét kockáztató embernek segítségre, a többi között védelemre van szüksége, kiemelve, hogy sokan családjukkal együtt vágnak neki az útnak, melyen többeket elrabolnak, megerőszakolnak vagy más bűncselekményeket követnek el ellenük.
A panamai kormány szeptemberben bejelentette, hogy a többi között rendelkezést hozott az országba illegálisan belépők kitoloncolására.
Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a sajtónak Genfben azt mondta: a nyugati államoknak tenniük kell annak érdekében, hogy senki ne kényszerüljön veszélyes utaknak nekivágni.
A főbiztos méltatta a Washington és az érintett latin-amerikai országok közötti, "biztonságos mozgásra" vonatkozó megállapodásokat, melyek lehetővé teszik, hogy az Egyesült Államokba igyekvők az országtól távol adhassák be menedékkérelmüket, s a mechanizmust követendő példának nevezte Európa számára is. Leszögezte ugyanakkor, hogy még mindig több százezer menedékkérelem vár elbírálásra az Egyesült Államok hatóságainál. Hozzátette: az új, kérelmekkel foglalkozó irodák megnyitása miatt "nem szabad visszafordítani a határról a menedékkérőket".
(MTI)