Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Svédország számára, továbbá az, hogy "külföldi ellenségek megpróbálhatják kihasználni az iszlamisták és a szélsőjobboldal által alkalmazott erőszak fokozott kockázatát" - közölte a svéd titkosszolgálat szerdán.
"Mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a súlyos biztonsági helyzettel" - jelentette ki a titkosszolgálat vezetője, Charlotte von Essen azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta az országot fenyegető veszélyekről szóló éves jelentést. Hozzátette, hogy az orosz fenyegetésen kívül Kína és Irán is azon dolgozik - szerinte részben közösen -, hogy megváltoztassák a jelenlegi nemzetközi biztonsági rendszert.
A titkosszolgálat szerint Svédország külföldi ellenségei tovább gerjeszthetik mind a szélsőjobboldali, mind az iszlamista csoportok részéről érkező fenyegetéseket. "Külföldi hatalmak erőszakos szélsőségeseket és más típusú szervezeteket és személyeket használhatnak fel arra, hogy a biztonságot veszélyeztető tevékenységeket folytassanak" - áll a közleményben.
A titkosszolgálat műveleti vezetője, Fredrik Hallström a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy mivel egyre több orosz kémet utasítottak ki nyugatról, Moszkva megváltoztatta taktikáját, és új módszereket alkalmaz.
A svéd titkosszolgálat tavaly augusztusban a belpolitikai és nemzetközi feszültségeket is okozó Korán-égetések miatt az ötszintes skálán hármasról négyesre emelte a terrorkészültségi fokozatot.
(MTI)