Mecklenburg-Elő-Pomerániában egy 16 éves lányt három rendőr hirtelen kivezetett az osztályból az osztálytársai szeme láttára. A "bűne": azt írta TikTokon, hogy Németország a hazája, és nem csak egy hely a térképen, írja a Junge Freiheit. A diákot a saját igazgatója jelentette fel.
"Meg vagyok rémülve" – mondja a Junge Freiheitnak a lány édesanyja, Annett. Az asszony hangja remegett a felháborodástól: "Ez olyan elképesztő - ha szabad így mondani - stasis szar, hogy soha életemben nem hittem volna, amit a lányommal tettek."
A lánya, Loretta 16 éves. A Richard Wossidlo Gimnázium tanulója Ribnitz-Damgartenben, Mecklenburg-Elő-Pomerániában.
2024. február 27-én, amíg Loretta reggel az iskolában ült, Jan-Dirk Zimmermann iskolaigazgató tárcsázta a rendőrséget. "Reggel 9 óra 45 perc körül az iskola igazgatója értesítette a rendőrséget egy lehetséges bűncselekményről." – magyarázta a történteket Marcel Opitz, a Stralsundi Rendőrkapitányság sajtószóvivője a JF-nek. "Ennek megfelelően vannak olyan információk, amelyek szerint egy 16 éves diák terjeszthetett feltehetően alkotmányellenes tartalmat a közösségi oldalakon. Egy rendőrségi furgont küldtek az iskolába az ügy kivizsgálására. A tisztek nyomoznak az ügyben, de a bűncselekmény kezdeti gyanúja nem állapítható meg."
Mi volt az oka annak, hogy az igazgató rendőrt hívott? "A lányom – mondja az anya – néhány hónappal ezelőtt közzétett egy Hupikék törpikék(!)-videót a TikTokon. Azt mondta, hogy a törpökben és Németországban van valami közös: a törpök kékek, és Németország is. Ez valószínűleg egy vicces AfD-reklámbejegyzés volt, hiszen az AfD-nek hasonló a színe, mint a rajzfilmes törpöknek. Aztán egyszer kiírta, hogy Németország nem csak egy hely számára, hanem az otthona, a hazája."
Zoom
Talán Zimmermann iskolaigazgató is nagyon lelkesedett ekkoriban tanítványai körében a nácivadászatért. Hiszen – ahogy 2024. február 29-én a gimnázium honlapján írta – éppen az SPD-hez kötődő Friedrich Ebert Alapítvány "A demokrácia erősítése" témában rendezett kiállítása volt látható az iskola aulájában. Az alapítvány magyarországi felforgatóiról a Kuruc.info is írt már korábban. "A megnyitóra február 23-án került sor a Friedrich-Ebert-Stiftung tartományi képviselője, Ribnitz-Damgarten város polgármestere és az iskola képviselői jelenlétében" – jegyzi meg az igazgató, aki úgy tűnik, büszke arra, hogy ők adnak otthont a FES rendezvényének.
"Minden jelenlévő hangsúlyozta, hogy az egyre dominánsabb jobboldali szélsőségesség megnehezíti térségünkben a vitakultúrát, és szándékosan veszélyezteti az alapvető demokratikus rendet." Egy német oktatónak természetesen szembe kell néznie ezzel – és valószínűleg a rendőrség felhívása a legkevesebb, amit meg lehet tenni, ha arról van szó. Hiszen államellenes veszély az otthon és a kék törpök emlegetése.
Zoom
Jan-Dirk Zimmermann, a 16 éves diáklányt feljelentő iskolaigazgató
"A lányom később mesélte, hogy a három rendőr Zimmermann úrral hirtelen a kémiaterem előtt állt, és kivezették őt. Ez az, ami miatt hihetetlenül dühös lettem." Az anya ezután leírja, hogyan kísérték el a lányát a tisztek. "Mintha egy bűnöző lenne. Az egész iskola szeme láttára. Több mint 500 diák van ott. Hihetetlen. Aztán átmentek az egész iskola épületén a tanári szobáig. És akkor a rendőrök azt mondták a lányomnak, hogy saját érdekében azt szeretnék, ha a jövőben tartózkodna az ilyen bejegyzések közzétételétől. Tehát előre tudták, amit a lányom közzétett, tudták, hogy ez nem bűncselekmény, és mégis volt ez a megszégyenítés, ezek a fenyegetések, a szólásszabadság elnyomása." Mivel a lány még kiskorú, így csak a szülők vagy a törvényes jogi képviselő jelenlétében beszélhettek volna a lánnyal, ám ők nem voltak jelen.
A lány mindent elmondott az anyjának otthon. "Szerencsére a lányomnak erős karaktere van, nem lehet megtörni. A lányomat már meg is kereste egy tanárnő, akinek török a férje. Azt mondta a lányomnak, hogy nem lehet igaz, hogy az AfD-re szavazna, mert ezzel azt akarja, hogy a férjének és gyermekeinek vissza kelljen menniük Törökországba."
Zoom
A 16 éves Loretta. A bűne, hogy Németországot a hazájának érzi
A lány édesanyja most már csak nyugalmat szeretne a lányának. Felhívta az igazgatót, s megkérte, hogy ha baja van a lányával, akkor először vele beszéljen. Az igazgató az válaszolta, hogy ezt nem teheti, azonnal értesítenie kell a rendőrséget.
A JF megkérdezte a rendőrséget, hogy valójában minek nevezik a rendőrök és a fiatalok közötti ilyen "beszélgetést", és pontosan mivel vádolják őket. "Miután megállapítást nyert, hogy a rendelkezésre álló információk szerint bűncselekmény nem merült fel, a tanulóval egyfajta normatívát tisztázó beszélgetést folytattak a rendőrök, a vonatkozó jogszabály 13. paragrafusa szerint."
A biztonsági és rendvédelmi törvény Mecklenburg-Előpomerániában úgy rendelkezik, hogy "a szabályozó hatóságoknak és a rendőrségnek a hatályos jogszabályok keretein belül belátásuk szerint meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket a lakosságot vagy az egyéneket érintő olyan veszélyek elhárítása érdekében, amelyek a közbiztonságot vagy a közrendet veszélyeztetik." S meg is érkeztünk a gondolatrendőrséghez, mely ugye az egyént védi attól, nehogy káros és nem kívánatos gondolatai legyenek.
A rendőrség végül nem vádolta meg a lányt semmivel, - mondta Opitz rendőrségi szóvivő, de a büntetőjog két vonatkozó pontját is megnevezte: "A törvényesség elve szerint a tényeket kutatni kellett. A legvalószínűbb lehetőség a Btk. 86a. vagy 130. paragrafusa szerinti esetleges jogsértés lett volna." A Btk. 86a. paragrafusa alkotmányellenes vagy terrorista jelképek, például horogkereszt, német tisztelgés, különféle rúnák vagy tetoválások elhelyezésére vonatkozik, olyan mottókkal, mint a vér és a becsület (Blut und Ehre) vagy hasonlók. A Btk. 130. paragrafusa pedig kriminalizálja az uszítást, például az etnikai csoportok elleni gyűlöletre és erőszakra szólít fel.
Hogy a hupikék törpikéknek és az otthon kifejezésnek mi köze van ezekhez a bűncselekményekhez, azt nem tudni. A hatóságok szerint a lány nem követett el bűncselekményt, most azonban mégis bekerült a rendőrség számítógépes adatbázisába. A Mecklenburg-Elő-Pomeránia Állami Rendőrség az elektronikus eljárási asszisztenst használja a tények rögzítésére és dokumentálására.
A Junge Freiheit az esettel kapcsolatban kérdéseket kívánt feltenni a Mecklenburg-Elő-Pomerániai Belügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak is, ám azok elzárkóztak a válaszadástól. Az iskola és Zimmermann igazgató sem kíván nyilatkozni arról, hogy miért hívta a rendőrséget, miért nem vette fel először a kapcsolatot a szülőkkel, miért vitték ki a lányt az osztályteremből óra közben.
A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi parlament AfD-frakciójának oktatáspolitikai szóvivője, Enrico Schult, aki maga is két iskoláskorú gyermek édesapja, a tartományi parlament plenáris ülése elé viszi az ügyet. "Ez a botrányos incidens rávilágít arra, hogy iskoláinkat egyre gyakrabban használják fel az attitűdök és politikai beállítottságok kiszagolására. Ha valóban volt erre vonatkozó utasítás az oktatási minisztériumtól, annak ott politikai következményei kell hogy legyenek. Egy igazgatónak ki kell állnia a diákjai elé, és először legalább a szülőket kell bizalmába fogadnia, ahelyett, hogy három rendőrt hívna, mert névtelen feljelentést kap egy diákról."
Közben ellentámadásba kezdett a baloldali média is. Szerintük a gimnázium ellen hecckampányba kezdett a jobboldali média, valamint az AfD is. Az NDR azon siránkozik, hogy a gimnázium fenyegető hívások és e-mailek célpontjává vállt.
A rendőrség is aggódik a fenyegetések és sértések miatt. Arra szólítja fel a közösségi média csatornáit, hogy tartsák tiszteletben a személyiségi jogokat. A bűncselekmények elkövetésére való felhívást ugyanúgy büntetik, mint az elkövetőket, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Az NDR felháborodott azon is, hogy Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-képviselője feljelentést tett az iskola igazgatója ellen. A berlini AfD politikusa, Georg Pazderski a Stasi-módszerekhez hasonlónak minősítette a folyamatot. Hasonlóan nyilatkozott Leif-Erik Holm, az AfD egyik vezetője, aki szerint Margot Honecker, az NDK volt oktatási minisztere "feltámadt". A baloldali média szerint a "rágalmazási kampány" fő célpontja az iskola igazgatója, akit az interneten megfenyegetnek és inzultálnak.
Simone Oldenburg baloldali oktatási miniszter kijelentette, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia iskolavezetésének be kell vonnia a rendőrséget, ha a bűnözői háttér nem zárható ki minden kétséget kizáróan. Az SPD-s Christian Pegel belügyminiszter pedig azt mondta, úgy véli, hogy az arányosság megmaradt. A miniszter azt is hozzátette, hogy a rendőrségnek mindenképpen vizsgálnia kell az iskolát ért fenyegetéseket. Erről már a Deutschlandfunk számolt be.
Február 28-án a szomszédos Brandenburg tartomány Alkotmányvédelmi Hivatalának vezetője, Jörg Müller egy interjúban beszélt arról, hogy milyen eszközökkel akarják az iskolás gyerekeket a jobboldal elleni harcban mozgósítani. Müller szó szerint a harc (Kampf) szót használta. Müller szavai túlzás nélkül a legsötétebb sztálini időket idézik. Müller így számolt be az iskolákban tett látogatásairól:
"Minden iskolai osztályt megkérdezek, valójában milyen gyakran jelentett be egy jobboldali videót. Ezt gyakran nem teszik meg, majd néhány héttel később választ kapok, hogy most már bejelentettek videókat."
Zoom
Jörg Müller, a brandenburgi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője. Arra buzdítja a gyerekeket, hogy jelentsék fel a jobboldali társaikat
Ez azt jelenti, hogy a gyerekeket arra ösztönzik, hogy tegyenek bejelentést, és később megkérdezik őket, hogy eleget tettek-e Müller kérésének. Nem vitatják meg, hogy az iskolás gyerekek milyen mértékben tudják minősíteni a politikai tartalmat és értékelni, hogy ez jogos-e cselekedetük. A TikTok csak 13 éves kortól és csak szülői beleegyezéssel használható. Az alkalmazás speciális biztonsági intézkedéseket is kínál a kiskorúak számára, amelyek aktiválhatók. Akkor nem a szülők feladata lenne, hogy kétség esetén fellépjenek a megkérdőjelezhető tartalommal szemben?
"Mit kell jelentenie egy gyereknek, ha nem történt bűncselekmény?" – teszi fel a kérdést a riporter a brandenburgi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjének. Müller még egyszer hangsúlyozta, hogy arra kéri a gyerekeket, hogy szorgalmasan használják a jelentés funkciót, elvégre könnyen használható: "Csak kattintani kell egyet! Én mindig ezt javaslom" – mondja Müller, utalva az állami bűnüldözési hivatalok és a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal "gyűlölet- és gyűlöletbeszéd" jelentési központjaira.
Az állami parlamentben a CDU képviselőcsoportja nem elégedett meg a magyarázatokkal. Pénteken összehívta a belügyi és oktatási bizottság rendkívüli ülését. A képviselőcsoport szóvivője azt sem zárta ki, hogy a Parlament rendkívüli ülését kérik. Az állam kormányának érdekeltnek kell lennie az ügy tisztázásában.
Az eset újabb bizonyítéka annak, hogy az egyesüléssel fordított rendszerváltás történt: az NSZK csatlakozott az NDK-hoz, és nem fordítva. A (neo)bolsevizmus él és virul az egykori Németországban.
KG