Internetes csalás gyanújával több mint nyolcszáz embert vett őrizetbe a mianmari és a kínai rendőrségnek a két ország közös határán végrehajtott összehangolt nyomozása eredményeképpen - jelentette be hétfőn Kína ranguni nagykövetsége.
A missziónak a WeChat üzenetküldő alkalmazáson közzétett tájékoztatása szerint a mianmari rendőrség - kínai kollégáiktól kapott információk alapján - 807 embert vett őrizetbe a Kínával határos San állam székhelyén, Muszéban, a razziák során pedig lefoglalt több számítógépet és mobiltelefont.
Az őrizetbe vettek közül a kínai állampolgárokat - mintegy 350 embert - vasárnap visszatoloncoltak Kínába - tette hozzá a nagykövetség.
A mianmari junta egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben.
Az ENSZ adatai szerint a többi között kriptovalutával, illetve online szerencsejátékkal elkövetett internetes csalások évente többmilliárd euró hasznot hoznak a bűnbandáknak.n
Peking az utóbbi időben nyomást gyakorolt a mianmari juntára - amelynek egyébként az egyik legnagyobb fegyverszállítója -, hogy tegyen többet az internetes csalások visszaszorításáért.
Kínai hivatalos adatok szerint Mianmar tavaly több mint 40 ezer külföldit toloncolt ki ilyen jellegű vádak miatt.
(MTI)