Megtalálták a Hamász egyik feltételezett fegyverrejtekhelyét Bulgáriában - közölte szerdán a német rendőrség.
Elsőként a Der Spiegel című német napilap számolt be a fegyverek előkerüléséről, annak nyomán, hogy tavaly decemberben őrizetbe vették a szervezet négy tagját Berlinben, illetve Rotterdamban. A férfiak - a nyomozóhatóságok szerint - fegyvereket akartak beszerezni későbbi merényletek előkészítéséhez.
A karlsruhei székhelyű német szövetségi ügyészség tavalyi közlése szerint a férfiak, akik évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a palesztin szervezet katonai szárnyával, egy föld alatti rejtekhelyet kerestek, amelyet egykor a Hamász alakított ki titokban. Az őrizetbe vettek egyike ugyanis megbízást kapott a Hamász vezetésétől, hogy kerítse elő ezeket a fegyvereket.
A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) arról számolt be, hogy egyikük telefonján felvételeket találtak a fegyverekről. A digitális nyomok pedig elvezették a hatóságokat a bulgáriai rejtekhelyig. A fegyvereket műanyag zsákba csomagolták és egy fa tövében ásták el, és már elkezdtek rozsdásodni.
A hatóságok közölték, hogy a fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, majd később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használták volna.
A három férfi terrorszervezethez tartozás alapos gyanúja miatt jelenleg vizsgálati őrizetben van.
(MTI nyomán)