Az elemzők által vártnál kevésbé javult a finn Nokia telekommunikációs berendezéseket gyártó cég első negyedéves működési eredménye.
A Nokia összehasonlítható alapon 597 millió euró működési eredményt ért el az év első három hónapjában az egy évvel korábbi 479 millió euró után. Az elemzői konszenzusban azonban kedvezőbb, 663 millió eurós adat szerepelt.
A finn vállalat arról is beszámolt, hogy az idei első negyedévben adózott eredménye 501 millió euró volt a 2023. év azonos időszakában elért 342 millió euró után.
A Nokia negyedéves bevétele ugyanakkor éves összehasonlításban 20 százalékkal, 4,667 milliárd euróra zsugorodott. Pekka Lundmark vezérigazgató nyilatkozata szerint azonban az év második felében javuló nettó árbevétel-növekedés várható.
Az első negyedévben a gazdasági környezet továbbra is kihívást jelentett, azonban a rendelésállomány javuló tendenciát mutat, különösen a hálózati infrastruktúra területén - áll a vállalat jelentésében.
A Nokia megerősítette, hogy idén 2,3 és 2,9 milliárd euró közötti működési eredményre számít.
A Nokia 2023. október 19-én bejelentette, hogy az egyre nagyobb kihívást jelentő piaci környezetre reagálva 2026 végéig egy 0,8-1,2 milliárd eurós költségcsökkentési program keretében a bejelentéskor jegyzett 86 ezerről 72-77 ezerre csökkenti dolgozói számát; a vállalat célja a működési hatékonyság növelése a K+F kapacitás megőrzése mellett. A cég jelentésében kiemelte: megkezdték a tavaly októberben bejelentett működési változtatások és a költségcsökkentési program végrehajtását.
A Nokia részvénye csütörtökön 12.15 óra körül 1,3 százalékos pluszban állt a helsinki értéktőzsdén. Az utóbbi egy évben a Nokia részvénye több mint 26 százalékot veszített értékéből.
(MTI)