Meghalt Francis Ogolla tábornok, a kenyai hadsereg főparancsnoka és további kilenc katona, amikor az őket szállító helikopter röviddel felszállás után lezuhant az afrikai ország nyugati részén - jelentette be csütörtökön William Ruto kenyai elnök.
Sajtótájékoztatóján Ruto elmondta, hogy a kenyai védelmi erők vezérkari főnöke az ország északnyugati részén állomásozó, a marhatolvajlás elleni küzdelemben részt vevő alakulatoknál tett látogatást, és a szerencsétlenség néhány perccel azután következett be, hogy a főparancsnok helikoptere felszállt West Pokot megye egyik általános iskolája mellől.
A fedélzeten tartózkodó 11 katona közül ketten túlélték a balesetet, őket kórházba szállították - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a baleset okát már vizsgálják.
"Hazánk elvesztette egyik legbátrabb tábornokát. Ogolla tábornok halála fájdalmas veszteség a számomra" - hangsúlyozta.
Ruto elnök a szerencsétlenség miatt csütörtök estére összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a fővárosban, Nairobiban.
Francis Ogollát, aki korábban a kenyai légierő vezetője volt, majd a fegyveres erők főparancsnok-helyettese lett, Ruto tavaly léptette elő a hadsereg élére. Kinevezése előtt felmerült a vád, hogy Ogolla tagja volt a nemzetbiztonsági tanács küldöttségének, amely megpróbálta befolyásolni a 2022-es általános választások eredményét Ruto ellenében. Az elnök ennek ellenére nem mozdította el tábornokát a posztjáról, és kijelentette, hogy annak betöltésére továbbra is Ogolla a legalkalmasabb.
Korábban írtuk: Lezuhant egy katonai helikopter Kenyában
Lezuhant egy katonai helikopter Kenyában csütörtökön, a fedélzeten tartózkodó katonák közül legalább nyolc magas rangú tiszt meghalt - közölte egy biztonsági forrás; a baleset tényét az államfő és a kormány szóvivője is megerősítette.
Korábban egy rendőrségi forrás öt halottról és három sérültről számolt be.
Szóvivőjének az X közösségi oldalon közzétett tájékoztatása szerint William Ruto elnök az Elgeyo-Marakwet megyében történt szerencsétlenség miatt estére összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a fővárosban, Nairobiban. A baleset áldozatainak számáról és körülményeiről ugyanakkor nem adott tájékoztatást.
Isaac Mwaura kormányszóvivő - ugyancsak az X-en - szintén szűkszavú közleményben tudatta, hogy hamarosan bővebb információkkal szolgálnak a balesetről.
Kenyában legutóbb 2021 júniusában zuhant le egy katonai helikopter, amely leszállás közben a talajba csapódott Nairobi közelében. Akkor legkevesebb tíz katona vesztette életét.
(MTI)