A stabilizálási munkák ellenére hatalmas robajjal leomlottak csütörtök délután az egykori koppenhágai tőzsdének a keddi tűzvészben megégett külső falai, köztük a főhomlokzat - közölte a dán tűzoltóság.
A leégett épületrésznek a tűzvész után is álló falait aládúcolták, sőt órákkal a leomlás előtt betontömbökkel teli konténerekkel erősítették meg abban a reményben, hogy megmenthetők a turistalátványosságnak is számító 400 éves műemlék falai. Péntekre tervezték a falak belső kitámasztását, amihez előbb el kellett távolítani a földön összegyűlt törmeléket.
Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé.
A kedd reggel keletkezett tűz oka továbbra is ismeretlen. Az ikonikus épületből a tűzoltók és civilek együttes erőfeszítéssel mentettek ki több száz felbecsülhetetlen értékű műkincset.
Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter az X-en a párizsi Notre-Dame székesegyház 2019-es leégésének jelentőségéhez hasonlította a katasztrófát a "borzalmas lángokat" látva. A Slotsholmen sziget keleti csücskén, a Holmens-csatorna mentén fekvő épületnek főleg a parlamenthez közeli része szenvedett súlyos károkat.
(MTI)