Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).
A Portugáliától korábban beszerzett, 17 gépből álló repülőrajjal és a Norvégia által tavaly ősszel átadott, Románia dél-keleti részén szolgálatot teljesítő harci repülőkkel együtt a román légierő F-16-osainak számra így húszra emelkedett.
A tárca közleménye szerint az F-16-os repülőgépek NATO-parancsnokság alatt fognak harci járőrszolgálatot teljesíteni a szövetséges légtérben, hozzájárulva Románia és a NATO biztonságához.
"Ezek a repülőgépek fontos szerepet játszanak védelmi képességünk erősítésében és bármely támadó szándék elrettentésében a NATO keleti szárnyán, ugyanakkor biztosítják az átmenetet a román légierő számára az 5. generációs korszakba" - idézte a közlemény Angel Tilvar román védelmi minisztert.
Románia másfél éve kötött 388 millió eurós, három évre szóló szerződést Norvégiával 32 használt, de harcképes F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról, amelyeket legalább tíz évig akarnak használni a NATO keleti szárnya légterének védelmére, amíg Románia áttér az ötödik generációs, F-35-ös harci repülőkre.
A román légierőnél 2019-ben kezdődött meg az átállás a szovjet gyártmányú MiG-21-esekről az amerikai F-16-osokra. A kormány álláspontja szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légterének védelméhez.
Az átálláshoz szükséges pilótaképzés érdekében tavaly ősszel a dél-romániai Borcea támaszponton alakították ki az Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC). A Hollandia által rendelkezésre bocsátott repülőkön itt a gyártó Lockheed Martin oktatói nemcsak a román és NATO-szövetséges, hanem az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítik arra, hogy a 4. generációs amerikai F-16-osokkal repüljenek.
(MTI)