Több ezren csatlakoztak szombaton a Kanári-szigeteken zajló tüntetésekhez, amit azért szerveztek a helyiek, mert szerintük fenntarthatatlan a beáramló turisták száma – írja a Guardian nyomán a Telex. Tüntettek például Tenerifén és a Gran Canarin, de olyan nagyvárosokban is, mint Madrid.
Bár az idegenforgalom a szigetcsoport GDP-jének mintegy 35 százalékát adja, de a tüntetők szerint a jelenlegi helyzet már megfizethetetlenné és környezeti szempontból fenntarthatatlanná tette a lakosok életét.
A tüntetéseket olyan környezetvédelmi csoportok támogatják, mint például a Greenpeace vagy a WWF.
„Elértük azt a pontot, ahol az erőforrások felhasználása és a lakosság jóléte közötti egyensúly megbomlott – különösen az elmúlt évben” – mondta Víctor Martín, a szombati tüntetés egyik koordinátor.
A helyiek felháborodása érthetőbbé válik, ha a számokra nézünk:
tavaly 13,9 millió turista látogatta meg a 2,2 millió lakosú szigeteket.
A spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint a Kanári-szigeteken élők 33,8 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye.
A szigetcsoport több részén a helyieknek a lakhatása sincs biztosítva, annyira magasak az árak és alacsonyak a bérek.
A helyiek szeretnék, ha maximalizálva lenne a bejövő turisták létszáma, és tanulmány készülne arról, hogy az egyes szigetek milyen terhelést bírnak el.
Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke azt ígérte, lépéseket fognak tenni az ügyben. Szerinte „a Kanári-szigetek turisztikai modellje sikeres volt, de nyilvánvalóan, mint mindenben, itt is vannak dolgok, amelyeket tökéletesíteni lehetne”.