A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein bejelentette vasárnap, hogy listavezetőként indul a júniusban esedékes európai parlamenti választásokon.
Elly Schlein a PD római székházában jelentette be, hogy jelölteti magát. Kifejtette, az európai parlamenti (EP-) választásokon való indulásával ösztönözni kívánja a változást a Demokrata Pártban és az országban is.
A legnagyobb ellenzéki erőt 2023 márciusától vezető politikus közlése meglepetésnek számít, mivel korábban a PD-főtitkára április utolsó napjaira ígérte a döntést. Schlein eredetileg meg akarta várni a jobboldalt vezető Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentését arról, hogy jelölteti-e magát és személyesen vezeti-e pártja, az Olasz Testvérek (FdI) európai listáját. Meloni jövő hét végére időzítette a döntését.
Elly Schlein a PD közép-olaszországi választási körzeteiben, valamint Szicília és Szardínia szigetén vezeti a párt jelöltlistáját. Az északnyugati körzetekben Cecilia Strada, az Emergency nevű civil segélyszervezet alapítójának lánya vezeti a PD-listáit, Dél-Olaszországban pedig Lucia Annunziata újságíró.
Az amerikai és svájci állampolgársággal is bíró Elly Schlein azt hangoztatta, hogy az Európai Parlamentbe való megválasztása esetén nem hagyja el Olaszországot és a PD vezetőjeként folytatja munkáját.
Elly Schlein jelöltként való indulását a "demokrácia megsebzésének" nevezte Romano Prodi, az olasz balközép egykori kormányfője, aki 1999 és 2004 között az Európai Bizottság elnöke volt.
"A józan észnek mond ellent, mivel így a választóktól azt kérik, hogy olyan emberre szavazzanak, aki győzelem esetén biztosan nem megy el dolgozni az európai intézményekbe. Ez a demokráciát sebzi, és árkot ás (a politikusok és a választók közé)" - hangoztatta Prodi.
Szombaton Antonio Tajani külügyminiszter, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) főtitkára jelentette be, hogy listavezetőként indul az európai megmérettetésen, és strasbourgi parlamentbe való bejutása esetén sem mond le az olasz kormányban betöltött tisztségeiről.
Eddig egyedül Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke jelentette be, hogy nem indul az EP-választásokon.
Az EP-választásokon induló politikai erők hétfő délutánig regisztrálhatják nevüket és logójukat a római belügyminisztériumban. Vasárnap estig az összes nagyobb párt bejegyeztette hivatalos elnevezését és jelképét.
(MTI)