Irak és Törökország hétfőn stratégiai keretmegállapodást írt alá, amely a biztonsági, az energetikai és a gazdasági együttműködést szabályozza a két ország között.
Összesen 24 megállapodást írtak alá számos területen, ezt Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök jelenlétében ismertette Bagdadban.
Egy átfogó vízügyi megállapodást is kötött a két ország, amely a Tigris és az Eufrátesz folyók vízgazdálkodásának javítását célzó közös projektek végrehajtásában való együttműködésre, fejlesztésekre és az öntözőrendszerekkel kapcsolatos szakmai egyeztetésre is kiterjed. "Az együttműködésünk fontos a régió biztonsága szempontjából" - mondta asz-Szudáni.
A török elnök több mint egy évtized után látogatott el ismét Irakba.
A két szomszédos ország közötti viszony az elmúlt években megromlott, mivel Ankara fokozta hadműveleteit a határ mentén az észak-iraki hegyvidéki régiókban állomásozó PKK-fegyveresek ellen. Irak szerint ez sérti szuverenitását, Ankara szerint azonban meg kell védeni Törökországot, mert újabb támadások várhatók.
Törökország 1984 óta áll konfliktusban az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott és Észak-Irakban több bázissal is rendelkező Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).
(MTI)