A brit belügyminisztérium friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem 8 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
A magyarok által március 31-ig beadott kérvények száma megközelítette a 186 ezret.
Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státusért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.
Ugyanez vonatkozik az EU, Izland, Norvégia és Liechtenstein alkotta szélesebb Európai Gazdasági Térség (EGT), valamint Svájc Nagy-Britanniában élő állampolgáraira.
A brit belügyminisztérium új negyedéves összesítése szerint az EGT és Svájc Nagy-Britanniában élő állampolgárai részéről március 31-ig 7 899 820 letelepedési kérvény érkezett.
A belügyi tárca ismertetése szerint a csaknem 8 millió folyamodvány valójában 6,3 millió kérvényezőtől érkezett, mivel sokan ismételt kérvényt adtak be.
Közülük 3,8 millióan már megkapták a letelepedett, 1,9 millióan az előzetes letelepedett jogi státust.
Az utóbbit azok szerezhetik meg, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét megszerzett jogosultságaik maradéktalan megtartásával.
A brit belügyminisztérium e héten közölte, hogy további öt évvel meghosszabbítja a végleges letelepedett státus megszerzéséhez rendelkezésre álló időt azok számára, akik valamilyen okból az előzetes letelepedett státusuk lejárta után - vagyis az öt év elteltével - nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért.
Ez jelentős könnyítés, mivel a belügyi tárca korábbi tervei alapján az előzetes letelepedett státusban eltöltött öt év után az EU-állampolgároknak két évük lett volna a végleges letelepedett státus megszerzésére.
A minisztérium negyedéves statisztikája szerint március 31-ig 185 950 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.
A lista élén a román állampolgárok állnak 1 712 440 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követik, akik közül március végéig 1 235 100-an kértek nagy-britanniai letelepedett státust.
(MTI nyomán)