Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.
Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Washington mélységes aggodalommal figyeli a Népi Felszabadítási Hadsereg átfogó gyakorlatát a Tajvani-szorosban és Tajvan körül, valamint hangsúlyozza, hogy szorosan nyomon követik a cselekményeket, és az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel.
Az amerikai kormányzati tájékoztatás a kínai hadgyakorlatot "katonai provokációnak" nevezi, amelynek indokaként kínai részről egy bevett, rutinszerű és demokratikus hatalmi átmenetet használnak, és amely az eszkaláció kockázatát hordozza, valamint aláássa azokat a hosszú időn keresztül fennálló normákat, amelyek évtizedek óta fenntartották a békét és biztonságot a Tajvani-szorosban.
A közlemény megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a régóta követett "egy Kína politikája" mellett.
A kínai haderő korábban azt közölte, hogy kétnapos hadgyakorlata "büntetés a szeparatistáknak" a függetlenségi törekvésekért. Kína a saját országrészének tartja Tajvant.
A kínai haderő átfogó hadgyakorlata miatt a tajvani hadsereg készültséget rendelt el csütörtökön.
(MTI)