Az FC Barcelona-Olympique Lyon UEFA nő Bajnokok Ligája tegnap esti döntője előtt baszk aktivisták az „Állítsátok meg a népirtást – az EU ne legyen bűnrészes!” szövegű felirattal ellátott hatalmas palesztin zászlót bontottak ki és helyeztek le a gyepszőnyegre. Izraelben most a spanyol rendezőket és az UEFA-t kárhoztatják, amiért nem akadályozták meg a palesztinpárti baszkok „sporteseményen nem megengedhető” akcióját – tudósít a Jediot Aharonot.
Zoom
Fotók: Reuters
A baszkföldi Bilbaóban tegnap este játszották le az FC Barcelona-Olympique Lyon UEFA női Bajnokok Ligája döntőjét, amelyen a Barca hölgyei 2:0 arányban legyőzték a francia csapatot, s ezzel megvédték a bajnoki címüket. A bilbaói döntőt mintegy 40 ezer néző előtt játszották. Éppen ezért bírt komoly jelentőséggel az, hogy a csapatok bemutatása és a himnusz eljátszása előtt a gyepszőnyegre besétált két UEFA-akkreditációs belépővel rendelkező férfi, kibontottak és meglengettek, a levegőben kifeszítettek egy hatalmas palesztin zászlót, amelynek három sávjába, picike helyesírási hibával ugyan, de angolul ez volt írva: Stop Genozide – EU don’t be an Accessory (Állítsátok meg a népirtást – az EU ne legyen bűnrészes!). Végül a feliratos lobogót kibontva elhelyezték a fölsorakozott játékosok előtt a gyepszőnyegen.
Zoom
Izraelben felháborodva kommentálják a tegnap esti bilbaói történéseket, hangsúlyozván: a két palesztinpárti aktivista a biztonsági őrök szemet hunyása mellett, zavartalanul vihette be a zászlót a stadionba, bontotta ki, majd helyezte le a gyepszőnyegre, ami arra enged következtetni, hogy az akciót a döntőt játszó csapatok kezdeményezték. Persze, amint ilyen akciók esetében bevett szokás, a tévékamerák ezúttal sem vették a politikai megnyilvánulásnak számító jelenetet, de a videómegosztók jóvoltából az egész világon értesülhettek róla. Az UEFA illetékesei az izraeli tiltakozás után a spanyol sajtónak nyilatkozva azt mondták, hogy a zászlós tüntetés nem volt előre eltervezve, semmi közük hozzá, de kivizsgálják a történteket.
Zoom
Milyen érdekes, hogy Izraelben ennyire tiltakoznak a Gázai övezetbeli izraeli népirtás leállítását követelő akció ellen, hangsúlyozván azt is, hogy sporteseményeken nincs helye az ilyen jellegű akciónak. Emlékszünk még arra, hogy az izraeli válogatott Svájc elleni, Felcsúton lejátszott EB-selejtezőjén a lelátókon izraeli és magyarországi zsidók a Gázai övezetben túszként fogvatartott izraeliek fényképét emelték magasba? Persze tudjuk, amit szabad Jupiternek…
H. J. – Kuruc.info