Diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításában, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást célzó egyeztetések újraindításában állapodott meg vasárnap Jun Szogjol dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök.
Jun és Li egy nappal a helyi idő szerint hétfőn, Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével tartandó háromoldalú csúcstalálkozó előtt egyeztetett Szöulban.
A megbeszélésen Jun - akit a dél-koreai elnöki hivatal idézett - azt mondta, Pekingnek és Szöulnak együtt kell működnie, nem csupán a közös ügyek mentén, hanem térségbeli és globális ügyekben is, példaként pedig az ukrajnai háborút és a gázai konfliktust említette.
Li Csiang óva intett a gazdasági és kereskedelmi ügyek biztonságpolitikai kérdésekként történő kezelésétől, valamint a stabil ellátóláncok fontosságát hangoztatta - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Li emellett reményét fejezte ki, hogy a két ország "folytatja a bizalomépítést és - egyenlőségen alapuló párbeszéd és őszinte kommunikáció segítségével - elsimítja nézeteltéréseit".
Kína Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, azonban az utóbbi években diplomáciai feszültségek beárnyékolták a két ország viszonyát.
A nap folyamán Jun külön egyeztetett Kisida Fumióval is a Szöul és Tokió közötti diplomáciai, gazdasági és kulturális kapcsolatokról. A dél-koreai elnök hivatal közleménye szerint a felek a kapcsolatok mélyítésében állapodtak meg. Kisida Li Csianggal is egyeztetett, a megbeszélésen pedig - mint utóbb a sajtónak elmondta - felemlítette Tajvan ügyét, illetve arra kérte Lit, Peking oldja fel a Japánból származó halászati termékekre kirótt importkorlátozását.
Szöul és Tokió korábban figyelmeztetett, hogy semmiféle egyoldalú, a status quo megváltoztatására irányuló kísérlettel sem tud egyetérteni a Tajvani-szoros esetében.
Több mint négy éve először találkozik egymással dél-koreai, japán és kínai vezető.A három ország korábban abban állapodott meg, hogy 2008-tól évente tart csúcstalálkozót, ám az egymás közötti diplomáciai feszültségek és a koronavírus-járvány miatt e kezdeményezés félbeszakadt. Az utolsó háromoldalú csúcsot 2019 decemberében tartották.
(MTI)