Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen május közepén merényletet kíséreltek meg - közölte hétfőn a szlovák kormány és a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház.
A kormányközlemény szerint "a legutóbb elvégzett vizsgálati eredmények alapján a hétfői orvosi konzílium megerősítette, hogy a miniszterelnök egészségi állapota fokozatosan tovább javul". További részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra.
Az 59 éves kormányfőre május 15-én Nyitrabányán egy 71 éves férfi nyitott tüzet közvetlen közelről. A támadó, akit a szlovák média Juraj Cintulaként azonosított, négy lövéssel találta el Ficót, akit azóta többször is meg kellett operálni.
A merénylőt május 18-án a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, és azt állította, hogy nem akarta megölni a miniszterelnököt.
Robert Fico 2023 októbere óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel
megnyerte a parlamenti választást.
(MTI)