A Japán Űrkutatási Hivatalt (JAXA) tavaly óta több kibertámadás érte - jelentette be pénteken a japán kormány.
Felmerült a gyanú, hogy adatok is kiszivároghattak, de a tudományos minisztérium titkos információk kiszivárgását nem erősítette meg.
A kibertámadásokat egy kormányzati forrás szerint feltehetően Kínához köthető hackerek követték el, akik rengeteg fájlhoz férhettek hozzá, köztük a japán űrhivatallal kapcsolatban álló külső vállalatokra, valamint szervezetekre vonatkozó információkhoz.
A JAXA ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiszivárgott adatok között nem voltak a rakéták, műholdak működésével és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos "érzékeny információk".
Morijama Maszahito tudományos miniszter közlése szerint nincs ok különösebb aggodalomra. Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondta, hogy a JAXA a témára szakosodott szervezetekkel vizsgálja az incidenseket, hogy felmérje hatásaikat.
2023 júniusában a JAXA alkalmazottainak személyes adatait tároló szerver ellen történt kibertámadás, amellyel a hackerek titkos dokumentumokhoz akartak hozzáférni. Az űrhivatalt idén is több kibertámadás érte az illetékes források szerint. Kínához köthető hackerek 2016-ban és 2017-ben is megkíséreltek adatokat lopni a japán űrhivataltól.
(MTI)