Mindenki, aki visszaadja a jogosítványát, és lemond a vezetésről, most "jutalomban" részesül: Észak-Rajna-Vesztfália városai és települései ingyenes busz- vagy vonatutazást vagy egy évre szóló ingyenes németországi jegyet kínálnak. Különösen az idősebb korosztály tagjait célozzák meg a kampánnyal. Az akció indoklása mi más is lehetne, mint az, hogy védeni kell a környezetet, s vissza kell szorítani a károsanyag-kibocsátást. A "nagyszerű" akcióról a Bild számolt be.
Dortmundban az önkormányzat fokozottabb klímavédelmet szeretne, és ingyenes németországi jegyet kínálnak azoknak a lakosoknak, akik hajlandóak önként érvényteleníteni jogosítványukat. De csak két hónapig él az akció. 2024-ben már körülbelül 100-an mondtak le a vezetőengedélyükről.
Bonnban a minimum 60 éveseknek szól az akció. Aki leadja a jogosítványát az önkormányzatnál, az „Active 60” jegyet kap a város területére, vagy egy németországi jegyet, mely 6 hónapig érvényes. A város szerint az ajánlatot nagyon jól fogadták. Csak júniusban 29 „Active 60” kártyát és 65 németországi jegyet adtak ki.
Kleve városában akár egész évre szóló németországi jegyet is kaphatnak az állampolgárok, ha leadják a jogosítványukat. Február óta több mint 200 sofőr élt az ajánlattal, és váltott tömegközlekedésre. A legtöbbjük nő és 65 évnél idősebb.
Oberbergischer Kreis körzetben a jogosítványcserét 60 év felettiek vehetik igénybe - egy évre szóló németországi jegyet kapnak. Rhein-Erft körzetben az előbbi feltételekkel 6 hónapos németországi ingyenes utazást biztosítanak.
Zoom
Fotó: Boris Roessler/dpa
Leverkusenben a 75 év feletti idősek egy évre ingyenes németországi jegyre válthatják jogosítványukat . Az akció már 2023-ban lezajlott, azóta 572 jogosítványt adtak át.
Jelenleg Németországban a nyugdíjkorhatár 65 év, amit 2029-ig fokozatosan megemelnek 67 évre, így a 60 éveseknek szóló akció még az aktív, munkába járó embereket érinti, akiknek még 7 évig kell közlekedniük. 2021-es adatok szerint Németországban a születéskor várható élettartam nők esetében 83,3 év; míg a férfiaknál 78,4 év.
Hogy miért kellene vonzó ajánlatnak lennie annak, hogy az emberek még 7 aktív évükben, illetve életüknek az utolsó negyedében lemondjanak egy fél-egy éves ingyen tömegközlekedési jegyért a jogosítványukért cserébe, az számomra rejtély. Mindenesetre egy újabb lépés annak érdekében, hogy a szabad közlekedés, valamint az egyén szabadsága csak egy szűk kör privilégiuma lehessen.
KG