Fehéroroszország új fejezet nyit a latin-amerikai országokkal folytatott együttműködésében: "újraindította" kapcsolatait Venezuelával, lehetőséget talált fehérorosz termékek Kubába szállítására, és 85 millió dolláros kereskedelmi megállapodást kötött Nicaraguával - ismertette vasárnap Raman Halovcsenka fehérorosz miniszterelnök Dél- és Közép-Amerika országaiban tett körútjának eredményeit.
"Dél- és Közép-Amerika országaiban tett hosszas látogatásunk célja az volt, (...) hogy új fejezetet nyissunk az ezen országokkal folytatott együttműködésben" - mondta Halovcsenka, aki július 14-20-ig tett látogatást az említett államokban.
Venezuelával kapcsolatban megjegyezte, hogy a kereskedelmi-gazdasági viszony újrarendezése vált szükségessé. Mint mondta, a caracasi megbeszéléseken elsősorban a latin-amerikai országban működő közös vállalatok révén folytatott együttműködés új módjairól esett szó.
Halovcsenka hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók dacára lehetőséget találtak fehérorosz termékek Kubába szállítására. "Szinte mindenre igény van: élelmiszerekre, technikai eszközökre, ugyanakkor gondok vannak a pénzügyi forrásokkal" - mondta. Hozzátette, hogy az elszámolásra a fizetések elhalasztásával, illetve kubai termékek fehérorosz importjával találtak megoldást.
Nicaraguával kapcsolatban Halovcsenka igazi áttörésről beszélt, bejelentve a 85 millió dolláros kereskedelmi megállapodás megkötését. Utalt arra, hogy Minszk és Managua kapcsolatai eddig nem voltak olyan szorosak, mint Havanna és Caracas esetében.
(MTI)