Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök közleményben, Donald Trump volt elnök koszorúzással emlékezett hétfőn a 2021-es augusztusi afganisztáni kivonulás idején a kabuli repülőtérnél elkövetett terrortámadásban meghalt amerikai katonákra a merényleg harmadik évfordulóján.
Joe Biden a Fehér Ház által kiadott közleményben úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok leghosszabb háborúja véget ért, a terrortámadások megakadályozása iránti elkötelezettség ugyanakkor soha nem fog lezárulni.
Az elnök a szó legnemesebb értelmében véve hazafiaknak nevezte a 13 katonát, akik az öngyilkos merényletben életüket vesztették a több mint 100 afgán civil mellett.
Az afganisztáni háborúban az amerikai hadsereg 2461 tagja vesztette életét, és 20 744-en sebesültek meg - olvasható az elnöki közleményben.
Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt szintén a Fehér Ház által kiadott külön közleményben méltatta Joe Biden döntését az afganisztáni kivonulásról, megfogalmazása szerint az elnök bátor és helyes döntést hozott Amerika leghosszabb háborújának lezárásáról. Úgy vélte, hogy a kettőjük által vezetett adminisztráció az elmúlt három évben bizonyította, hogy képes megsemmisíteni terroristákat anélkül is, hogy katonákat vezényelne háborús övezetekbe.
Donald Trump hétfőn a Washington melletti arlingtoni katonai temetőben vett részt a tiszteletadáson és koszorúzással emlékezett a merénylet áldozatainak hozzátartozóival közösen.
(MTI)