Novák Előd a Facebook-oldalára töltötte fel a hatékony fellépést bemutató videót.
Frissítés: az eset háttere és a fejlemények:
A MÁV közölte, hogy a vasúttársasággal szerződött cég alkalmazottja szerepel a szombati felvételen. Az ügyben rendőrségi eljárás indult.
Egy először TikTokon megjelent, majd a Facebookon is közzétett videó szerint két embert is kiütött egy egyenruhás férfi Miskolcon, a Tiszai pályaudvar előtti téren. A félperces videón az látható, hogy egy félmeztelen férfi valamin veszekszik az egyenruhás férfival, miközben egy nő próbálja csillapítani, távol tartani őt. A dulakodás azzal végződik, hogy a félmeztelen férfit az egyenruhás egy jobbegyenessel kiüti, majd a nőt egy balhoroggal a földre küldi.
A MÁV sajtóosztálya az esettel kapcsolatban az RTL-lel közölte: a felvételen látható incidens október 7-én történt a Tiszai pályaudvar előtti téren. A MÁV, amint értesült a történtekről, felszólította a szolgáltató céget az esemény azonnali kivizsgálására. A videón látható vagyonőr, nem a MÁV-Volán csoport munkavállalója, hanem a vasúttársaságnak személy- és vagyonőri szolgáltatást biztosító cég dolgozója – hangsúlyozták válaszukban.
A szolgáltató cég munkavállalóját szolgálati ideje alatt érte a támadás, az incidenst pedig rendőri intézkedés követte. Az ügyben rendőrségi eljárás van indult – közölte a MÁV.
2. frissítés: a rendőrség a cigányok ellen indított eljárást, a kamara az őrt támadja
A miskolci rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 30 éves ózdi nő és egy 30 éves ózdi férfi ellen a miskolci Tiszai pályaudvaron történtekkel kapcsolatban – tájékoztatta a Telexet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
A lap információi szerint szombaton délután fél 5 körül a pályaudvar várótermében veszekedett egymással az ittas állapotban levő páros, és mivel zavarták a többi utast, felkérték őket, hogy hagyják el a várótermet. Kint a vasúti őr ellen fordultak, és megtörtént, ami a videón látszik: a biztonsági őr egy jobbegyenessel leüti a felé közeledő férfit, majd a nőt is kiüti.
Az már nem látszik a videón, hogy megérkeztek a rendőrök is, a magához térő páros pedig tovább folytatta támadó, agresszív fellépését, amiért előállították őket.
A Telex kérdezte a rendőrséget, hogy az eljárás kitér-e arra, hogy esetleg a párt már korábban azért kellett leszállítani a vonatról, mert ott belekötöttek egy utasba, ahogy az egyik szemtanú anyja állította, de erre azt a választ kapták, hogy a folyamatban levő eljárásban minden részletet kivizsgálnak.
"Túlzott volt" a "testi erőszak"
"Indokolatlan volt" a személy- és vagyonőr által alkalmazott túlzott testi erőszak a miskolci pályaudvaron leütött pár esetében, mondta a Telexnek Gyöngy Ernő, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara szakmai elnökhelyettese. Hozzáfűzte, hogy véleményét az interneten terjedő videó alapján, az előzmények és a vagyonőrt alkalmazó (munkáltató) vagyonvédelmi társaság vizsgálata, valamint a rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv, a vagyonőrök meghallgatása nélkül alakította ki.
Gyöngy Ernő szerint a videón az látható, hogy a férfi ugyan támadólag lépett fel a vagyonőrrel szemben, de láthatóan alig állt a lábán, és a nőről is ugyanez mondható el. Mint hozzátette: kezdetben az őr jól intézkedett, kitért a láthatóan tudatmódosító szer hatása alatt lévő férfi támadásai elől. Közölte: megkockáztatja azt a kijelentést is, hogy a férfi védekezésre és komoly támadásra nem volt alkalmas állapotban, így komoly veszélyt nem jelentett az őrre.
„A nő ököllel való megütése egy ekkora erőfölényben lévő személy és vagyonőr részéről megengedhetetlen, jogszerűtlen” – szögezte le Gyöngy Ernő.