Elon Musk, a X tulajdonosa fasisztának nevezte az ausztrál kormány félretájékoztatásról szóló törvényjavaslatát, amely pénzbírságot vetne ki a téves információk törlését nem teljesítő közösségimédia-cégekre.
Zoom
Elon Musk így képzeli el az ausztrál vezetést (fotó: AP)
Az ausztrál kormány csütörtökön mutatta be azt a törvényjavaslatot, amely akár globális bevételük 5 százalékával felérő bírságot is kiszabhat a félretájékoztatást lehetővé tevő internetes platformokra. A törvényjavaslat hatóságilag jóváhagyott magatartási kódex készítésére is kötelezi a technológiai platformokat a veszélyes hazugságok terjedésének megállítására. (Ez papíron jól hangzik, csak a valóságban - jó pár álhír és elmebetegség kiszűrésével együtt - szokás szerint önkényesen döntik el, hogy mi a "veszélyes hazugság" - a szerk.)
A magát a szólásszabadság bajnokának tartó Musk egyetlen szóval válaszolt az új törvényjavaslatról közzétett hírekre az X-en: "fasiszták".
Michelle Rowland ausztrál tájékoztatási miniszter a törvényjavaslattal kapcsolatban leszögezte, hogy az Ausztráliában működő cégeknek kötelező betartaniuk az ausztrál törvényeket. Kiemelte továbbá, hogy a törvényjavaslat javítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a platformokon a felhasználók és az ausztrál állampolgárok számára.
Musk közösségi bejegyzése kritikát és gúnyolódást váltott ki kormánypárti törvényhozók részéről.
 
 
Bill Shorten közszolgáltatásokért felelős miniszter a Channel Nine tévécsatorna reggeli adásában kifejtette: mikor Elon Musk üzleti érdekei úgy kívánják, a sajtószabadság bajnokává válik, de amikor nem tetszik neki valami, akkor az egészet le akarja állítani.
Stephen Jones helyettes kincstárnok az ABC televízióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média platformok nem tehetnek közzé átveréseket, mesterségesen generált deepfake tartalmakat és élőben közvetített erőszakos felvételeket a sajtószabadság nevében.
Az X és az ausztrál kormány legutóbbi összecsapása áprilisban történt, amikor Elon Musk cége megtámadta a kibertartalmakat szabályozó hatóság végzését egy ausztrál püspök megkéseléséről. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az X lépése után "arrogáns milliárdosnak" nevezte Muskot.
Szombati frissítés: Az ausztrál kormányfő vérszegény válasza
Anthony Albanese kormányfő szombaton válaszolt Musknak, mondván, hogy a közösségi hálózatoknak "társadalmi felelősségük van". "Ha Musk úr ezt nem érti, az többet mond róla, mint a kormányomról" - mondta újságíróknak a politikus.
Ez az epizód a legutóbbi a Musk és az ausztrál kormány között a közösségi hálózatok szabályozása miatt régóta húzódó vitában.
Az ausztrál kormány számos olyan intézkedést fontolgat, amelyek arra kényszerítenék a közösségi hálózatokat, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a platformjaikon megjelenő tartalmakért, beleértve a 16 éven aluliak által közzétett tartalmak betiltását.
Elon Musk nemrég Brazíliában is szembekerült a törvénnyel, ahol augusztus 30-a óta a legfelsőbb bíróság végzésével blokkolják az X-et.
(MTI)