A NATO tagállamai döntenek arról, hogy kap-e Ukrajna meghívást a szövetségbe úgy is, hogy területének egy része orosz megszállás alatt van - jelentette ki Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.
Zoom
Fotó: Reuters
Stoltenberg kedden adja át posztját utódjának, Mark Rutte volt holland miniszterelnöknek.
Az interjúban kifejtette: a NATO-tagországokon múlik, hogy "pontosan miként alkalmazzák a tagságot Ukrajna esetében". "Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna csakis akkor lehet a NATO tagja, ha véget ér a háború, és Ukrajna visszaszerzi ellenőrzését teljes területe felett, azzal a háború folytatására ösztönözzük Vlagyimir Putyin orosz elnököt" - mutatott rá a főtitkár. "A fő üzenetem azonban az, hogy a NATO biztonsági garanciái jelentik a tartós és igazságos béke eléréséhez vezető utat Ukrajna számára" – tette hozzá.
Arra a kérdésre, válhat-e Ukrajna a NATO-tagjává úgy, hogy területeinek egy része még megszállás alatt van, Stoltenberg kijelentette: ezt "a NATO-szövetségesek döntik el". Hozzátette azonban, hogy ennek garanciát kell jelentenie az Oroszország felől érkező jövőbeli agresszió megakadályozására.
"Ukrajna maga dönti el, mi az, ami számára elfogadható. Természetesen a NATO-szövetségesek döntik el, hogy az 5. cikkely szerinti garanciák vonatkozhatnak-e Ukrajna területének részeire" - mondta Stoltenberg.
(MTI)