Előzetesen jóváhagyott az izraeli parlament szerdán egy törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítaná annak tagadását, hogy Izraelnek zsidó államként joga van a létezéshez. A Fidesz is elkezdheti a hasonló jogszabály kidolgozását, nem lehet lemaradni, mert megorrol a főnökség!

A szigorúan vallásos és nacionalista, főként telepeseket tömörítő Zsidó Haza nevű párt képviselője, Zevulun Orlev kezdeményezte a jogszabály megalkotását. A javaslat szerint büntethetővé tennék minden olyan felhívásnak a közzétételét, amely "Izrael zsidó és demokratikus államiságának megtagadására szólít fel".
A törvényjavaslatot még további három szavazáson kell elfogadnia a kneszetnek, illetve egy bizottsági vizsgálaton is át kell esnie, mielőtt törvényerőre emelkedhet. Ha hatályba lép, akár egyéves börtönbüntetéssel is sújthatnák Izraelben a zsidó állam létezéshez való jogának tagadását.
A szélsőjobboldali törvényhozók az elmúlt hetekben már több olyan intézkedést kezdeményeztek, amely a bírálatok szerint sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, különösen Izrael arab - többségében palesztin származású - állampolgárai számára.
Az izraeli kabinet vasárnap hagyta jóvá azt a jogszabálytervezetet, amely betiltaná az országban élő araboknak, hogy megtartsák a palesztinok nemzeti gyásznapját, a nakbát, amikor a palesztinok arra a több mint 700 ezer társukra emlékeznek, akiket a zsidó állam 1948-as kikiáltása nyomán elűztek otthonaikból.
A kormánykoalícióban részt vevő Jiszráél Béténu párt hétfőn azzal a javaslattal állt elő, hogy hűségeskü letételére kötelezné az izraeli állampolgárokat, köztük az arabokat is. A tervezet értelmében az ország polgárainak fel kellene esküdniük Izrael állam szolgálatára, különös tekintettel a katonai szolgálatra. A javaslat a lakosság mintegy 20 százalékát kitevő palesztin arab származásúakat és az ultraortodox zsidókat veszi célba, akiket felmentettek az egyébként kötelező katonai szolgálat alól.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: