A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt - erősítette meg vasárnap az alpesi ország igazságügy-minisztériuma.
A francia kulturális miniszter megdöbbenésének, a svájci filmrendezők szövetsége pedig felháborodásának adott hangot a történtek miatt.
A berni igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, a svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is - tette hozzá.
A szóvivő nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, s azt sem fedte fel, hol tartják fogva a pedofil filmrendezőt.
A zürichi filmfesztiválra utazó Polanskit szombat este vették őrizetbe a svájci város repülőterén egy 1978-as amerikai elfogatóparancs alapján, amiért egy tizenhárom éves lánnyal folytatott nemi viszonyt. A svájci szóvivő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok 2005-ben nemzetközi körözést adott ki a "művész" ellen.
A filmrendező az elmúlt három évtizedben Franciaországban élt - 1976-ban francia állampolgárságot is szerzett -, s az utóbbi években többször járt Svájcban. A szóvivő újságírók ama kérdésére, hogy miért pont most fogták el, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.
Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s emlékeztetett arra, hogy a "művész" francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy "Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze".
A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak minősítette Polanski több mint három évtizeddel ezelőtti elfogatóparancs alapján történt őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.
(MTI nyomán)