Az Egyesült Államokba szállíttatná és agyonlövetné a harminc éve egy kislány megerőszakolásával gyanúsított, majd az ítélet elől Franciaországba menekült Roman Polanski filmrendezőt Cokie Roberts amerikai sztárújságíró - adja hírül az abcnews.com.
Cokie Roberts amerikai Emmy-díjas újságírónő és írónő az abcnews.com videóján arról beszél, hogy az Egyesült Államokba szállíttatná és egyszerűen agyonlövetné a világhírű amerikai rendezőt, Roman Polanskit - aki egy harminc évvel ezelőtti perben bűnösnek vallotta magát egy akkor 13 éves lány megrontásáért.
Polanskit a múlt szombaton helyezték kiadatási őrizetbe Zürichben, ahová a rendező azért érkezett, hogy a filmfesztiválon átvegye életműdíját. A 76 éves, világhírű filmrendező ellen az USA 2005-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de 1978 óta üldözte, mert elhagyta az Egyesült Államokat, miközben óvadék fejében volt szabadlábon. A rendezőt azzal vádolták, hogy barátja, Jack Nicholson Los Angeles-i otthonában 1977-ben leitatott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Kaliforniában hivatalból üldözendő nemi erőszaknak számít, ha valaki 18 éven alulival létesít szexuális kapcsolatot, és a büntetés annál súlyosabb, minél nagyobb a korkülönbség. Polanski vádalkut kötött, aminek értelmében a már letöltött, 42 napos pszichiátriai kivizsgálás után próbára bocsátják, de elmenekült, mert félt, hogy a bíró felmondja az egyezséget.
Polanski ügyvédei nemrég kezdeményezték a vád ejtését, de az illetékes bíró csak akkor hajlandó ennek megfontolására, ha a rendező személyesen megjelenik előtte. Az amerikai törvények szerint a bűncselekmény nem évül el, ha valaki a vádemelés és az ítélethirdetés között megszökik. Ezért a francia–lengyel kettős állampolgárságú Polanski kerülte az USA-val kiadatási egyezményt kötött országokat - írta a múlt héten a HVG hetilap.
(HVG)