Peresz és Tusk Koppenhágában
Simon Peresz izraeli elnök az auschwitzi tábor föliratának eltávolítása miatt a koppenhágai klímacsúcson találkozót kezdeményezett Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. Közben Auschwitzban a régi fölirat megtalálásáig a lengyelek ideiglenesen új fémbetűkkel tették ki az Arbeit macht frei (A munka fölszabadít) föliratot. A lengyel hatóságok a fölirat külföldre csempészésének megakadályozására fokozott ellenőrzést rendeltek el a repülőtereken és egyes szárazföldi határszakaszokon.



A főkapu fölirat nélkül

Simon Peresz izraeli államelnök a jelek szerint elvesztette a humorérzékét (amelyet felvásárlás-ügyben a magyarokon annak idején számon kért - El-Kudszi), mert a hírszolgálati beszámolók szerint pénteken a koppenhágai klímacsúcson Donald Tusk lengyel miniszterelnöktől elég indulatosan követelte az auschwitzi táborkapu eltávolított föliratának mielőbbi megtalálását, eredeti helyére történő visszahelyezését és a tettesek példás megbüntetését.
Peresz a maga és Izrael minden állampolgára nevében kifejezte mélységes megrendülését és haragját a kapufölirat betűinek eltávolítása miatt. „Ez a fölirat óriási jelentőséggel bír, nem csak a zsidó nép, hanem az egész világ számára, mert egyben annak a több mint egymillió zsidónak is emléket állít, akiket ebben a táborban megsemmisítettek”, mondta Peresz a lengyel kormányfőnek, aki válaszában kijelentette, hogy máris utasította a varsói belügyminisztert és a különleges biztonsági szolgálatokat arra, hogy a fölirat megtalálását és a tettesek kézre kerítését a legfontosabb teendőjüknek tekintsék.


Pózoló gyermekgyilkosok a fölirat alatt

Auschwitzban egyébként erősen havazik és az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba, mert a lengyelek nagy sietve az eltávolított, régi betűk ideiglenes pótlására – amíg meg nem találják az eredetieket – új fémbetűkkel írták ki az Arbeit macht frei föliratot.


A vadonás új fölirat

A lengyel belügyminisztérium közben elrendelte az ország repülőtereinek, illetve a Fehéroroszországgal és Ukrajnával közös határszakaszok fokozott ellenőrzését az auschwitzi fölirat kicsempészésének megakadályozására. (Érdekes módon a Németországgal közös határra vonatkozólag nem rendeltek el fokozott ellenőrzést.)
A lengyel rendőrség közben 115 ezer zlotyit (mintegy 39 ezer dollár) ajánlott föl annak a nyomravezetőnek, aki segít kézre keríteni az auschwitzi tábor főkapuja föliratának eltávolítóit.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info