A Vatikán szerint a néhai XII. Piusz pápa boldoggá avatási eljárásának megindítása nem lehet akadálya a zsidóság és a katolikus egyház között zajló párbeszédnek, és nem szabad úgy tekinteni, mint egy ellenséges gesztust a zsidókkal szemben.
A szerdai szentszéki sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy XVI. Benedek pápa a "nagy barátság és tisztelet" érzéseit táplálja a zsidóság iránt.
A közlemény igyekszik csillapítani azt a zsidó felháborodást, amelyet XVI. Benedek pápa gerjesztett múlt szombati rendeletével, melyben - közvetlen elődje, II. János Pál mellett - tiszteletreméltó címmel ruházta fel XII. Piuszt is. Utóbbit amiatt bírálják a kereszténygyűlölők, hogy a "vészkorszak" idején szerintük nem lépett fel nyilvánosan a zsidóüldözés ellen. A Szentszék - még - kitart álláspontja mellett, hogy XII. Piusz "csendes diplomáciát" alkalmazva igyekezett menteni a zsidókat, és ha nyíltan szót emelt volna üldözésük ellen, ez még több ember halálával járt volna.
A vatikáni közlemény szerint XII. Piusz hősi erényeinek elismerése a néhai pápa Istenhez és hithez való viszonyát érinti, nem pedig "döntéseinek történelmi következményeit". A dokumentum megerősíti, hogy XII. Piusz nagy figyelemmel és aggodalommal kísérte a zsidóság sorsának alakulását, amelyet - áll a dokumentumban - sok zsidó is tudatosított.
(MTI nyomán)