Már megtalálták a lengyel elnök lezuhant repülőgépének egyik fekete dobozát - adta hírül egy lengyelországi internetes portál. Orosz szakértők szerint a tragédiát a rossz időjárás okozta. Donald Tusk lengyel kormányfő szombaton bejelentette, hogy haladéktanul Szmolenszkbe, a katasztrófa helyszínére utazik. Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.
A nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében szerencsétlenül járt gépen utaztak az államfőn és feleségén kívül a lengyel hadsereg főbb vezetői, a jegybank kormányzója és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke is.
Az egyik fekete dobozt már megtalálták a szerencsétlenül járt repülőgép roncsai között - adta hírül a lengyel televízió honlapja.
Lengyelország történetében ez a mostani az egyik legnagyobb tragédia - írja TVP.Info. A honlap arról is hírt ad, hogy 132 személy tartózkodott a szerencsétlenül járt repülőgépen, mindezt Vlagyimir Markin, az oroszországi vizsgálóbizottság szóvivője közölte.
A lengyel kormány közzétette az elnöki delegációhoz tartozó 88 személy nevét.
A katasztrófa közvetlen kiváltó okát az orosz nyilatkozók elsősorban a rossz időben, a ködben látják, de vizsgálják esetleges műszaki hiba lehetőségét is.
Emlékeztettek rá, hogy a pilótának a köd miatt javasolták: Moszkvában, vagy Minszkben szálljon le, de a lengyel elnök gépének személyzete úgy döntött, hogy Szmolenszkben száll le.
A negyedik leszállási kísérletnél a gép szárnya a fák koronájába akadt, a gép lezuhant és egészen kicsi darabokra tört. A sűrű ködöt szombat délelőttre már pénteken jelezték a meteorológusok, és reggel le is zárták a forgalom elől a Szevernij repülőteret, amelynek közelében a gép lezuhant.
A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van.
Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.
A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió műsorában megszólaltatta a szamarai repülőgépgyár igazgatóját. A TU-154 típusú gépeket itt gyártották s még ma is készül belőlük, bár már kevés. Az igazgató elmondta, hogy a lengyel államfő kilencvenes évek közepén gyártott repülőgépe tavaly esett át nagyjavításon a gyárban, korához képest viszonylag kevés órát repült - mint a kormánygépek általában -, és a következő nagyjavítás évek múlva lett volna esedékes, a rendszeres karbantartást Lengyelországban végezték.
Moszkvából a helyszínre küldtek nyomozókat, szakértőket és törvényszéki orvosokat, Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a helyszínre utazott a közlekedési miniszter és a rendkívüli helyzetek minisztere, továbbá Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.
Lech Kaczynski népes kíséret élén magánlátogatásra indult, hogy felkeresse a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és több más helyen 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel emlékhelyét. Katinyban a héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak hivatalos megemlékezést, de erre Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy külön kereshesse fel az emlékhelyet, s az orosz fél ehhez hozzájárult.
(MTI)