A spanyol miniszterelnök kiállt Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök cigókkal kapcsolatos politikája mellett. José Luis Rodriguez Zapatero az amerikai Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta, hogy véleménye szerint a francia államfő nem etnikai hovatartozásuk miatt toloncoltatta ki az országból a romániai és bulgáriai cigányokat, hanem csupán a meglévő törvényeket alkalmazta.


A szocialista politikus szerint fontos ugyan, hogy egy adott országban működjön az integráció, de szerinte a közrendet a cigánytáborokban is fenn kell tartani, más szóval a törvényeket a cigányoknak is be kell tartaniuk.
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök után Zapatero a második olyan európai kormányfő, aki nyíltan kiáll az amúgy Brüsszel, az ENSZ, de még az Egyesült Államok által is bírált Nicolas Sarkozy mellett.
Az olasz kormányfő egyébként éppen egy hete jelezte a francia Le Figaro című napilapnak adott interjújában, hogy teljes mértékben támogatja Sarkozynek a cigányok ügyében hozott intézkedéseit, hangsúlyozva, hogy a kérdés nem francia, hanem összeurópai probléma, melyet uniós szinten kell kezelni.
Berlusconi nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Viviane Reding uniós biztos nyilvánosan bírálta a francia intézkedéseket, és a bűnözők hazatoloncolását a második világháborús deportálásokhoz hasonlította. Ez utóbbi kijelentése miatt később bocsánatot kért Sarkozytől.
A francia kormány a bírálatok ellenére mindenesetre továbbra is azt hangsúlyozza, hogy az ország területén illegálisan tartózkodó külföldieket származásuktól függetlenül a jövőben is kitoloncolják.
(InfoRádió nyomán)