Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák „jól képzettek és bátrak” – közölte kedd este Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. „Nagy tisztelettel adózunk a pozitív és produktív szerep iránt, amelyet a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) tölt be Afganisztán Baglán tartományában” – áll a nagykövet közleményében, amellyel a New Zealand Herald című lapban megjelentetett, a magyar katonákról szóló WikiLeaks-iratokra reagált.
Mint közölte, „a PRT elengedhetetlen azoknak az erőfeszítéseknek a sikeréhez”, amelyekkel a NATO igyekszik lerakni a hosszú távú biztonság, stabilitás és jólét alapjait Afganisztánban. A nagykövet szerint a magyar csoporttal „Magyarország csodálatra méltóan járul hozzá az ISAF-misszió sikeréhez”, „társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra-fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak a tartományban”.
Előzőleg az új-zélandi napilap azt írta, hogy az afganisztáni amerikai nagykövet, Karl Eikenberry kiszivárgott üzenete szerint az afganisztáni Baglan tartomány „vadnyugati” részén növekszik az erőszak, a kábítószer-termesztéssel kapcsolatos problémák és a hatalmi harc. A diplomata jelentése szerint az ott szolgáló magyar csoport vajmi keveset tesz azért, hogy felvegye a küzdelmet a régió problémáival.
A WikiLeaks által kiszivárogtatott üzenet szerint új-zélandi katonáknak kellett besegíteniük a Baglanban állomásozó „tehetetlen” magyar katonáknak, akiknek nincs engedélyük arra, hogy használják fegyvereiket, csak önvédelem esetén. A diplomata jelentése szerint az Afganisztánban állomásozó magyar katonák arra koncentrálnak, hogy épségben visszajussanak bázisukra, miután végeztek kisebb tennivalóikkal a környéken.
(FH nyomán)