Az orosz kormányfő az orosz-francia kétoldalú együttműködési bizottság miniszterelnöki ülése után, a francia kollégájával, Francois Fillonnal közösen tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva érintette a témát.
"Önök azt gondolják, hogy az amerikai diplomáciai szolgálat az információk kristálytiszta forrása? Ha ez teljes demokrácia, akkor miért dugták börtönbe (Julian) Assange urat (a WikiLeaks alapítóját)? Ez a demokrácia? Erről nálunk falun azt mondják: bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Visszaadom a labdát amerikai kollégáinknak" - fakadt ki Putyin.
A Der Spiegel című német magazinban megjelent amerikai diplomáciai iratok Dmitrij Medvegyev elnököt haloványnak és habozónak, míg Vlagyimir Putyin kormányfőt alfahímnek (a farkasfalka vezérállatának) írták le, aki egy korrupt és antidemokratikus bürokrácia élén áll, és megengedi, hogy becstelen hivatalnokok és kémek pénzt szivattyúzzanak ki a világ legnagyobb energiatermelő szektorából.
Fillon nem kívánta kommentálni
Fillon kijelentette: "Franciaországnak nincs szüksége más országok diplomatáira, hogy véleményt alkosson arról, hogyan működik, hogyan fejlődik, honnan jött, és merre tart Oroszország".
"Ami a WikiLeakset illeti, soha nem fogok lopott információkat kommentálni" - tette hozzá. "Úgy gondolom, hogy mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, szabad-e felhasználni olyan dokumentumokat, amelyeket elloptak, hiszen a lopást minden országban büntetik, akárcsak a lopott holmi további értékesítését" - mondta a francia miniszterelnök.
Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília távozó elnöke szintén élesen bírálta Assange őrizetbe vételét, és szolidaritásáról biztosította az általa alapított hírportált, amely a titkos diplomáciai táviratokat nyilvánosságra hozta. Brazíliavárosban nyilatkozva a brazil elnök azt mondta, hogy a WikiLeaks "egy olyan diplomáciát leplezett le, amely eddig megközelíthetetlennek tűnt". A 39 éves ausztrál férfit, akit Svédországban szexuális bűncselekményekkel vádolnak, kedden Londonban vették őrizetbe. A svéd hatóságoknak történő kiadatásáról a brit igazságszolgáltatás fog dönteni.
(MTI)