Egy svéd napilap értesülése szerint a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatására szakosodott weboldaltól elpártolt korábbi munkatársak saját platformot szeretnének, amely a kiszivárogtatás műfaját is átláthatóbbá szeretné tenni.
A Dagens Nyheter című újságnak a WikiLeaks korábbi munkatársa Daniel Domscheit-Berg nyilatkozott az OpenLeaks nevet viselő projektről. A jövő hétfőn induló weboldal mögött álló csoport a WikiLeaks csapatából vált ki, miután összekülönböztek az oldal arcaként ismert Julian Assange-zsal.
„Hosszútávú célunk, hogy politikai és technológiai szempontból is erős és átlátható platformot kínáljunk azok számára, akik fel akarják hívni a figyelmet a különböző visszaélésekre” – magyarázta Domscheit-Berg egyik, neve elhallgatását kérő társa. „Emellett másokat is szeretnénk arra bátorítani, hogy hasonló projekteket kezdeményezzenek. Rövidtávú célunk pedig, hogy teljes technikai infrastruktúrát állítsunk fel és biztosítsuk, hogy a szervezet demokratikusan működik, annak irányítása nem korlátozódik egyetlen csoport, vagy személy köré.”
A projektről online beszámoló Thenextweb.com szerint az OpenLeaks nem kizárólag a közvéleménnyel szeretne információt közölni, ehelyett más szervezetek számára kínálnának hozzáférést az OpenLeaks adatbázisához, az onnan kinyert adatok felhasználásához pedig szabad kezet adnának. A Thenextweb.com értesülései szerint az oldalra felkerülő információkat az OpenLeaksszel partnerségben működő egyéb szervezetek kezelnék.
Az oldal létrehozásában érdekelt csoport saját bevallásuk szerint arra törekszik, hogy semlegesen tálalja a birtokába kerülő információkat.
„Politikai céljaink nincsenek, egyedüli szándékunk, hogy az információt elterjesszük a média képviselői, a non-profit szervezetek, szakszervezetek és egyéb közreműködő csoportok között” – idézi az OpenLeaks munkatársát a svéd lap. „Mivel nem közvetlenül és nem a saját nevünkben szeretnénk nyilvánosságra hozni a birtokunkba kerülő dokumentumokat, nem számítunk olyan mértékű politikai nyomásgyakorlásra, mint ami jelenleg a WikiLeaks-re nehezedik. Ezzel kapcsolatban megjegyezném: érdekes látni, hogy a politikusok haragja milyen kis mértékben irányul a WikiLeaks forrásait felhasználó újságok és tévécsatornák felé.”
A Forbes.com értesülései szerint a projekt eredetileg 5 nagy újsággal kötött partneri megállapodást, azonban ezt a kört várhatóan rövidesen bővíteni fogják. Az üzleti lap megkérdezte Assange véleményét is a konkurenciáról, ő azonban igyekezett úgy fogalmazni, mintha nem lenne szó versenyhelyzetről: „óriási mennyiségű kiszivárgó információ létezik, számunkra csak segítséget jelent, ha többen dolgozunk ezen a területen, mivel ez egyfajta védelmet is biztosít számunkra” – közölte a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő WikiLeaks-vezér.
(HVG)