Az izraeli Hácor Há-G'lilit nevű településen az adóhivatal nyomozói letartóztattak egy zsidó férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy első és második világháborús német jelképeket rendelt meg külföldről, és jó pénzért terjesztette azokat izraeli és más országok állampolgárai között.

Serleg 1939-ből (Fotó: Izraeli Adóhatóság)
A horogkeresztes és a Harmadik Birodalmat jelképező egyéb díszítőelemekkel ékesített tárgyakat a galileai férfi az interneten rendelte meg Németországból.
A haifai adóhatóság emberei legutóbb letartóztattak egy 41 éves férfit, akinek címére a Németországban föladott küldemény szép számú német nemzetiszocialista irodalmi alkotást, propagandaanyagot és második világháborús katonai gázálarcot, katonai kitüntetést is tartalmazott. Az izraeli nyomozók szerint a galileai férfi a Harmadik Birodalmat jelképező tárgyakat jó pénzért tovább adta hazai és külföldi gyűjtőknek, többek között egy élvonalbeli angol labdarúgónak, akinek nevét az izraeliek egyelőre nem kívánják fölfedni.

Birodalmi katonai kitüntetések (Fotó: Izraeli Adóhatóság)
Az izraeli adóhatóság nyomozói a mostani küldemény felfedezése után kiszálltak Hácor Há-G'lilit galileai településre, ahol a címzett lakásán több száz, korábban érkezett német nemzetiszocialista ereklyét találtak, így például az SS-katonáknak és a Luftwaffe harci pilótáinak adományozott írásos és medáliás kitüntetéseket. Az izraeli férfi ellen jelenleg nyomozás folyik tiltott német nemzetiszocialista jelképek importálása és az adótörvények megszegése miatt.

Katonai kitüntetés 1939-ből (Fotó: Izraeli Adóhatóság)
Letartóztatása után az izraeli férfi elmondta: semmi kivetni valót nem lát a Harmadik Birodalom jelképeinek gyűjtésében és az azokkal történő kereskedelmi tevékenységben. A haifai adóhatóság nyomozói a sajtónak elmondták, hogy Izraelben komoly felvevő piaca van a nemzetiszocialista korszakból származó jelképeknek. Az izraeli adóhatóság szerint a galileai férfi internetes megrendelés alapján eddig 140 tiltott nemzetiszocialista jelképeket tartalmazó csomagot kapott Németországból.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info