A tegnapi rajvédő lapok nagy örömmel állították, hogy szombaton kicsit alábbhagyott a bolgár nép cigánybűnöző-ellenes lendülete. Nos, azóta újból ezrek vonultak az utcákra, és, akárcsak Csehországban [cikk ITT], még csak véletlenül sem „csak” radikális jobboldaliak, hazafiak. A STOP anyaga következik, javításainkkal: sajnos igencsak ráfért mindez, amelynek oka nemcsak a mélyszoci STOP, hanem a valószínűleg „nemmoslékevő” származású újságíró (Klopfstein-László Kornél – milyen szííííp „fajmagyar” név... méltó a szélsőségesen rajvédő-balos STOP-hoz!).

Választás jön: terjed a gyűlöletbeszéd

Több ezer ember vonult fel vasárnap a bolgár főváros, Szófia belvárosában azért, hogy a romák ellen tüntessenek. Georgi Parvanov államfő felszólított a "gyűlöletkeltés azonnali felszámolására". A helyzetet az ENSZ emberi jogi irodájának szóvivője aggasztónak nevezte.


A demonstrálók azt állítják, hogy ők a korrupció és a szervezett bűnözés ellen gyűltek össze, amely szerintük leginkább a bolgár romákra jellemző. Az országban azóta szerveznek tüntetéseket, hogy a múlt héten egy 19 éves fiatalt elütött egy befolyásos cigányvajda az ország déli részén. (Kuruc.info: egészen pontosan: a cigányok szórakozásból, szándékosan elgázolták, aztán meg elmenekültek; menekülésük közben ráadásul két másik rendőrre is ráhúzták a kormányt... további infó ITT)

"Mi a parazita csoportok ellen tüntetünk, a maffia ellen" - fogalmazott egy Filip néven bemutatkozó tüntető. "A kormány és a politikai elit ellen vonultunk fel, az ellen, hogy büntetlenül meg lehessen úszni a korrupciót" - tette hozzá egy másik demonstráló.

A felvonulók azt követelik Bojko Boriszov miniszterelnöktől és Parvanov elnöktől, hogy a két politikus azonnal hívja össze a nemzeti biztonsági tanácsát. (Kuruc.info: a francia meg az olasz közembereknek nem kellett ilyet követelniük: ott eleve az államelnök jelentette ki ugyanazt, amit egy tisztességes biztonsági tanács is megtenne Bulgáriában: a cigányságot állambiztonsági kockázatként deklarálni, és a jövőben akként, igen kemény kézzel is kezelni.) Az államfő még vasárnap arra kérte a hazai sajtót és a politikusokat, hogy azonnal fejezzék be a szélsőséges gyűlölködéshez vezető nyelvezet használatát. (Kuruc.info: „szélsőséges gyűlölködéshez vezető nyelvezet”? Vajon mi lehet az, ha már a sajtóról beszélünk? Feltételezzük, hogy senki sem uszít népirtásra; akkor meg? Tán csak nem az a „szélsőséges”, ha valaki le merészeli írni, hogy, bizony, a derék cigányok akarattal gázolták el áldozatukat? Tán csak nem azt akarják a rajvédők, hogy a helyi sajtó is olyan folyékonyan hazudjon és cigányt védjen, mint a nemzetközi sajtó [kivéve pár, az igazságot megíró napilapot / hírügynökséget, mint pl. tegnap az MTI-t, ill. a Magyar Hírlapot] és politikum, amely kifejezetten rosszhiszeműen tudósít a bolgárok népfelkeléséről-forradalmáról?) Elemzők szerint a feszültség kiéleződésében szerepe van az egyre közelgő, október 23-i választásoknak is.

Az elnöki palota előtt összegyűlt több ezer fős tömegnek egyébként a bolgár szélsőjobboldali párt, az Ataka jelöltje is beszédet tartott. Volen Sziderov a halálbüntetés visszaállítását és a roma gettók felszámolását követelte. Számos tüntetőn olyan pólót lehetett látni, amin a "Nem akarok cigány-országban élni" felirat volt olvasható. (Kuruc.info: miért kellene a bolgároknak elviselniük ezeknek az országukba betolakodott, gyilkos, jó esetben is „csak” élősködő jöttmenteknek a terrorját? Ha a franciák, olaszok, finnek, dánok, szlovének stb. kib@szhatják őket a francba, sok esetben az esetleges állampolgárságukat is megvonva, akkor ők miért nem léphetnének fel velük szemben hasonló keménységgel? A cigók nem őslakosok Bulgáriában, közük nincs ahhoz az országhoz, ahogy egyetlen másikhoz sem, amit sikerült elfertőzniük – pl. bennünket...)

Az első tüntetést szeptember 24-én rendezték Bulgáriában, miután egy helyi cigányvajda, akit sokan csak "Kiro Király" néven ismernek, kisbuszával elütött (Kuruc.info:a bolgár rendőrség által is elismerten akarattal elgázolt. Nem ugyanaz!...) egy 19 éves fiatalembert az ország déli részén. A balesetet követően több ezres tömeg gyűlt össze, akik később megtámadták a faluban élő roma vezetők házait, rasszista jelszavakat kiáltozva eközben. Az esetet követően országszerte kisebb erőszakos megmozdulások törtek ki.

Bulgáriában 1997 óta nem voltak ennyire erőszakos demonstrációk, noha akkor a gazdasági válság és a hiperinfláció miatt mentek utcára az emberek.

A roma népesség mindössze 5 százalékát adja a 7,4 milliós teljes bolgár lakosságnak.  (Kuruc.info: ...papíron. A gyakorlatban lényegesen magasabb. Nem csoda, hogy az az ország is élhetetlen lett mára, „köszönhetően” főleg nekik) A mostani elégedetlenség az Európai Unió legszegényebb országának egyre mélyülő gazdasági problémáit hozta felszínre - állítják a szakértők.  (Kuruc.info: frászt... nem lenne botrány, ha nem lennének bűnöző/segílyescigók és az általuk, akárcsak nálunk, kilóra megvett [ajánljuk EZT a Spiegel-anyagot] „rend”őrség és „igazság”szolgáltatás... a lettek, ill. litvánok se túl gazdagok, még sincs náluk ilyen forradalmi hangulat, mivel ők teljesen cigánymentesek... Megint folyik a szarkenegetés!)