Nem a technikai tudás, hanem a hackerek közé beépült rendőrök miatt sikerült az Interpolnak szerdán letartóztatni az Anonymous hacker-csoport 25 tagját Európában és Dél-Amerikában - állították az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) portáljának, illetve a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) honlapjainak meghackelésével híressé vált szerveződés aktivistái.
Az AP amerikai hírügynökség újságírója egy chatszobában beszélgetett az Anonymous spanyol és dél-amerikai ágának több tagjával, akik azt állították, a letartóztatott hackerek többsége aktív volt egy bizonyos weboldalon, s használta annak szervereit, ennek köze lehetett az elfogásukhoz. Úgy vélték, óvatlanok voltak és túl sok digitális nyomot hagytak azok, akiket az Interpolnak szerdán sikerült őrizetbe vennie. Az aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, a hatóságok "nem hírszerzési vagy informatikai eszközökkel" csalták csapdába hacker társaikat, hanem a szervezetbe beépült kémek és informátorok segítségével.
A 25 letartóztatott Anonymous-aktivista közül ötöt szerdán később szabadon engedtek, köztük két kiskorút is - közölte az AP-vel Marlis Pfeiffer chilei főügyész, s hozzátette, a nyomozók jelenleg vádemeléshez szükséges bizonyítékokat keresnek az őrizetbe vett hackerek számítógépein, azonban a munkájukat titkosított fájlok nehezítik. A több hetes nyomozást követő szerdai akció során az Interpol 15 városban összesen 250 informatikai eszközt foglalt le.
Mivel az Anonymous nem egy strukturált szervezet, hanem csupán hackerek, aktivisták és támogatók laza hálózata, egyelőre nem világos, hogy milyen hatása lesz a letartóztatásoknak a csoportra. A hatóságoknak korábban Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is sikerült őrizetbe vennie több tucat aktivistát, amire válaszul a csoport több, a bűnüldözéshez, a hadsereghez illetve a hírszerzéshez kötődő célpontot is megtámadott.
(MTI)