Netanjahu leadja a rendelést
Újabb német tengeralattjárót vásárolhat Izrael kedvezményes áron – erről állapodott meg kedden a "német" és az izraeli védelmi miniszter Berlinben. A Delfin osztályú hajó árából a berlini kormány 135 millió eurót vállal át az államháztartás terhére, ez a költségek nagyjából egyharmadát jelenti - mondta Thomas de Maiziére német védelmi miniszter.
A német sajtó tavaly ősszel írt arról, hogy Berlin a tengeralattjáró értékesítésére vonatkozó megegyezés felmondását fontolgatja az Izrael telepépítési politikája miatt.
Szakértők szerint a Delfin tengeralattjárókat el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal is.

Az Izraelnek adott egyik Delfin tengeralattjáró
Izrael a kilencvenes évek vége óta szerez be Delfin tengeralattjárókat Németországtól, eddig három ilyen búvárhajóhoz jutott hozzá. Az első kettő vételárát a német állam teljes egészében átvállalta, a harmadik megvásárlásához pedig 50 százalékos támogatást nyújtott. Két további Delfin tengeralattjáróról is van megállapodás, ezeket a ThyssenKrupp egyik leányvállalatának kieli üzemében építik.
A sorrendben hatodik tengeralattjáró értékesítéséről szerdán írják alá a szerződést Németország és Izrael képviselői.
A Der Spiegel című hírmagazin tavaly nyáron arról írt, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott tengeralattjáró-vásárlási támogatás a "náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik".
A keddi megbeszélés másik fő témája az iráni atomprogram volt, amellyel kapcsolatban világszerte él az aggodalom, hogy az izraeli légierő a közeljövőben támadást intézhet iráni célpontok ellen. Ehud Barak ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget fenn kell tartani. Thomas de Maiziére azt hangoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben a "szigorú szankció és kemény tárgyalás" módszerét kell követni, a fegyveres erő esetleges alkalmazása pedig beláthatatlan kockázatokat rejtene Izrael és a közel-keleti térség, valamint más régiók számára is.
(MTI nyomán)