Az izraeli hatóságok „potenciális terroristaként” kezelik a palesztin gyerekeket – állapította meg egy brit ügyvédekből álló bizottság. A jelentés szerint Izraelben mindennapos a gyermekek magánzárkába zárása és a fizikai erőszak alkalmazása a vallomások kicsikarásához. Ezenkívül gyakran megtagadják tőlük az ügyvéddel történő kapcsolatfelvétel jogát, elválasztják őket a szüleiktől, és diszkriminatív módon folytatják ellenük a jogi eljárásokat – számolt be a BBC.
A kilenc ügyvédből álló bizottság „vitathatatlan bizonyítékokkal” bizonyítja, hogy Izrael legalább hat területen megsérti a nemzetközi jogot, köztük a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezményt is. Beszámolójuk szerint a Ciszjordániában élő palesztin gyermekekre a katonai jog érvényes, míg az ugyanitt élő zsidó telepesek felett az izraeli büntető és polgári jog rendelkezik. Ennek következtében egy izraeli fiatalkorút vádemelés nélkül 40 napig lehet fogva tartani, míg egy palesztint 188 napig. A bizottság szerint a térségben „spirális igazságtalanság” uralkodik, mivel a palesztin hatóságok nem képesek nyomozni és jogi eljárást lefolytatni a gyermekek ellen, így azokat az izraeli erőknek kell elvégezniük.
Izraelt a közelmúltban az afrikai menekültekkel szembeni magatartása miatt is érték bírálatok. 2006 óta hatvanezer afrikai menekült érkezett a zsidó államba. A bevándorlók főleg Eritreából és Szudánból érkeznek.
Az ügyben Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek „fenyegetik Izrael társadalmi szerkezetét”. Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek.
(BBC - Index nyomán)