Szerdán derült ki, hogy az érdekelt befektetők mintegy 75%-a belement abba: két évre nem fizeti tartozásait Ukrajna mintegy 20 milliárd dollárnyi adósságán, amellyel kb. 6 milliárd dollárnyi likviditást őriz meg az állam. Az S&P és a Fitch Ratings péntek éjjeli közleményeiben világosan rögzíti, hogy a kényszerű alku gyakorlatilag csődesemény, mert szelektív csőd, illetve részleges csőd kategóriát jelentő új osztályzatot adtak az ukrán hosszú lejáratú devizaadósságra.
Zoom
Kép: AFP-JIJI
Az S&P péntek éjjel az előre bejelentett hitelminősítői naptárjával összhangban adott ki értékelést Magyarországról: negatív kilátást adott a magyar besorolásra, amelyet részletesen ebben a cikkünkben írtunk meg.
A fenti magyar döntéssel gyakorlatilag egy időben érkezett az S&P és a Fitch döntése az ukrán háttéralku kapcsán, és ezeknek az a lényege, hogy rendre szelektív nemteljesítésre, illetve korlátozott nemteljesítésre rontották Ukrajna devizaadós-besorolását, mivel az ország adósságátütemezését problémásnak ítélik.
Tekintettel az átstrukturálás bejelentett feltételeire, kritériumainkkal összhangban a tranzakciót problémásnak és nemteljesítéssel egyenértékűnek tekintjük
- közölte az S&P, amely "CC/C"-ről "SD/SD"-re (selective default) csökkentette Ukrajna devizaalapú besorolását. A Fitch "C"-ről "RD"-re (restrictive default) csökkentette az ország hosszú távú devizaadós-besorolását.
A Reuters a hitelminősítői döntések kapcsán emlékeztet rá, hogy a különböző becslések szerint idén Ukrajna GDP-je 35-45%-os zuhanást szenvedhet el az orosz invázió miatt, és a nehézségek havi 5 milliárd dollár körüli költségvetési hiányt okoznak. Éppen ezzel függ össze az, hogy nemcsak a nemzetközi devizakötvények adósságszolgálatának befagyasztásáról született most alku, hanem a GDP-warrantok kapcsán is bekövetkezett egy 2,6 milliárd dollár értékű módosítás. Ezek olyan speciális termékek, amelyek az ország GDP-teljesítménye alapján teljesítenek kifizetést. Ukrajna nemzetközi tartalékai egyébként a márciusi 28,1 milliárd dollárról július végére 22,4 milliárd dollárra estek.
A kétéves adósságbefagyasztásnak van értelme, mert még ha a háború hamarosan véget is ér, Ukrajna helyzete nem fog egyik napról a másikra javulni. A hitelezőket még az is meglepte, hogy az ország úgy döntött, hogy eddig fizetni akarja a kötvényeket
- mondta a hírügynökségnek Stuart Culverhouse, a Tellimer londoni kutatócég vezető közgazdásza. Az ukrán devizaadósság legnagyobb tulajdonosai közé tartozik a BlackRock Inc, a Fidelity International, az Amia Capital és a Gemsstock Ltd, az alkuban érintett következő években lejáró devizakötvények árfolyama pedig mélyen a névérték alatt, 20-30%-os árfolyamon forgott az utóbbi hetekben.
A hírügynökség emlékeztet rá, hogy nemcsak ezen a fronton segítették a Ukrajna nehéz államháztartási és adóssághelyzetét nyugati szereplők, hanem az alábbi módokon is:
A kétoldalú hitelezők, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán is támogatták az adósságtörlesztés elhalasztását, a Párizsi Klub kormányainak egy csoportja pedig a kifizetések 2023 végéig történő felfüggesztéséről állapodott meg.
Az ország nagymértékben függ a nyugati szövetségesek és a multilaterális hitelezők, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank külföldi finanszírozásától. A pénzügyminisztérium adatai szerint eddig 12,7 milliárd dollárnyi hitelt és támogatást kapott.
EAz Egyesült Államok a napokban közölte, hogy további 4,5 milliárd dollárt biztosít az ukrán kormánynak, így az orosz invázió kezdete óta a teljes költségvetési támogatás 8,5 milliárd dollárra emelkedett.
Ukrajna még az év vége előtt azt szeretné elérni, hogy megállapodjon egy 15-20 milliárd dolláros IMF-programról.
Az ország egyébként 2015 végén 15 milliárd dollár értékű adósságátütemezést hajtott végre, miután a donyecki és luhanszki térségekben, az ország iparilag fontos területein, szakadár „népköztársaságok” alakultak ki jelentős harci cselekmények és emberáldozatok mellett. Az alku után 2017-ben visszatért a nemzetközi kötvénypiacokra az ország.
(Portfólió)