Valóban építünk adatbázist, de betartjuk azokat a törvényeket, amelyek ezt szabályozzák - hazudta Orbán Viktor Kubatov Gábor pártigazgató nyilvánosságra került beszéde kapcsán pénteken a TV2-nek adott interjújában. Az InfoRádiónak azt mondta: megkérdezte Kubatov Gábort, aki azt felelte, "minden a törvényeknek megfelelően működik". (E pofátlan cinizmus kapcsán emlékeztetnénk: Kubatov egyértelművé tette: nagyon is jól tudja a Fidesz vezetése, miféle adatbázisról van szó, nem most kellett tehát rákérdezni - a szerk.)

A Fidesz elnöke hozzátette: hozzászokott, hogy minden kampányban megvádolják a Fideszt, hogy nem törvényes adatbázist használ, de hangsúlyozta, hogy betartják a törvényeket. A felvételnek - fűzte hozzá - olyan részei is voltak, amely neki személyesen nem estek jól, de ez nem politikai kérdés.
A Kubatov Gáborral kapcsolatos kérdésekre az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken este elhangzott interjújában a pártelnök elmondta, hogy a Fidesz számos alkalommal került szembe az adatkezelés vádjával, de mindannyiszor megfelelt rá, sőt, ezeket mindannyiszor ellenőrzés követte - ez biztos nem lesz másképpen most sem -, az ellenőrzések azonban eddig mindig rendben találtak mindent. Ezek a tények - szögezte le.
Arra a kérdésre, hogy volt-e már olyan, hogy pártigazgató beszéljen ezekről egy felvételen, azt mondta: ez őt is meglepte, de "nem vagyunk egyformák, van, aki beszél ilyesmiről, én annak a híve vagyok, hogy a politika lényegéről kell beszélni, a politika lényege pedig nem az, hogy hogyan csináljuk a politikát, hanem, hogy mit akarunk csinálni, mik a terveink". Ezért általában a politikáról szóló beszédek nem szimpatikusak számomra, de akinek ez a munkája, könnyen elköveti azt a hibát, hogy erről beszél - folytatta.
Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy az adatkezelés biztonságáról szóló ellenőrzések indokoltak a magyar közéletben, ezek meg is szoktak történni; minden kampány végén ezzel kapcsolatban óriási viták vannak, ezek a vádak minden kampányban kölcsönösen elhangzanak, most sincs másként, "sokat nem is foglalkozom ezzel".

A pártigazgató személyes számonkérését firtató kérdésre azt válaszolta: ha ok van rá, megkérdezi, hogy minden rendben van-e, hogy a törvényben lefektetett szabályok szerint működik-e a párt igazgatósága és megnyugtató válaszokat szokott kapni. Most is ez történt. "Gábor, mi a helyzet?" - kérdezte, és azt a választ kapta, hogy "minden rendben van, minden a törvényeknek megfelelően történt és történik".
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: