Mai "csodálatos szabadulás a gázkamrából" versenyünk győztese: Kleinné Müller Ilona néni. A Délmagyarország hétfői cikkének beharangozója:
Theresienstadtban ért a felszabadulás. Már bent álltunk a tusolóban, mert azt mondták, fürdés lesz, holott nyilván gázt engedtek volna ránk, amikor robbanást hallottunk. Szétlőtték a gáztartályt. Mi meg ott álltunk anyaszült meztelenül – emlékezett vissza a szegedi holokauszt-túlélő, a 92 éves Kleinné Müller Ilona. Hetven éve, 1944. június 25-én indult az első vonat Szegedről Auschwitzba.

A vagonokba több mint 3000 zsidónak minősített magyar állampolgárt préseltek be. Alig néhányan tértek haza a náci koncentrációs táborból. A német megszállást követően döbbenetesen gyorsan hajtották végre a szegedi zsidóság jogfosztását. Előbb a gettót állították fel a zsinagóga körül, majd a téglagyári gyűjtőtábort, ahol közel kilencezer embert zsúfoltak össze. Finta Imre állandó rettegésben tartotta csendőreivel a megalázott és kifosztott embereket. Finta megúszta a felelősségre vonást.