Ítéletet hozott a bíróság Ágoston Tiborral, a Jobbik debreceni elnökével szemben. A politikust a Debreceni Járásbíróság elmarasztalta amiatt, mert "jelentéktelen színben tüntette fel a holokausztot". Az ügyészség "nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásával" vádolja Ágostont.
Zoom
A bíróság döntése szerint Ágoston Tibornak 750 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Az ítélet ellen a politikus és ügyvédje enyhítésért és felmentésért, míg az ügyész súlyosbításért nyújtott be fellebbezést. Az ügyész egyébként felfüggesztett börtönbüntetést javasolt a a Jobbik debreceni elnökére.
Mint ismert, Ágoston Tibor ellen azért indított eljárást a Debreceni Járási Ügyészség, mert a Jobbik politikusának kijelentései miatt az Együtt-PM egy évvel ezelőtt feljelentést tett.
A bíróság vádirata szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete által 2014 januárjában tartott megemlékezésén Ágoston Tibor "jelentéktelen színben tüntette fel a második világháború alatt, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtást", "a holokausztról nagy nyilvánosság előtt lekicsinylően és gúnyos szóvicc formájában tett említést".
A vád szerint “szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben” a következőket mondta a politikus az ún. holokausztról: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a holokamu, bocsánat holokaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – idézte szó szerint a vádirat Ágoston Tibor szavait.
Ágoston Tibor azzal védekezett, hogy "tévesztett" a beszédében. A politikus védekezésében a véleményszabadságra is hivatkozott, valamint több, a bizonyítási eljáráshoz csatolt, "holokauszttal" kapcsolatos tanulmány hitelességét is vizsgáltatta volna. Hozzátette azt is, hogy elnézést kér azoktól, akiket megbántott.
Az ügyész szerint azonban a videofelvételekből egyértelműen megállapítható, hogy nagy nyilvánosság előtt, szándékosan "jelentéktelen színben tüntette fel a holokausztot".
Ágostont egyébként "holokamuzásának" nyilvánosságra kerülése óta megválasztották a Jobbik debreceni elnökének.
A tárgyaláson ott volt a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is. Horovitz Tamás azt mondta, az ítéletet még elemzik, de az biztos, hogy a jobbikos képviselőt "holokauszttagadásért" a bíróság bűnösnek találta. Abban bízik, ez precedensértékű ítélet lesz, s "még egy ilyen eset nem fog előfordulni a magyar politikai közéletben".
(Dehir nyomán)