Ma van az ún. roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból Magyarországon is több helyszínen megemlékezést tartanak.
A Roma Polgári Tömörülés a fővárosban az egy éve átadott XXI. kerületi Roma Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban tart megemlékezést. Az ünnepségen beszédet mond Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Ilan Mor izraeli nagykövet, Langerné Victor Katalin, a Rejtett Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, valamint Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke.
Az Országos Roma Önkormányzat a VII. kerületi székházában tart megemlékezést.
Komáromban az egykori internálótábor helyszínén, a Csillagerődben emlékeznek a 71 évvel ezelőtti események áldozataira a Phiren Amenca nemzetközi ifjúsági szervezet tagjai.
Este ökumenikus imádságot tartanak a VIII. kerületi Jézus szíve templomban a Sant'Egidio Közösség szervezésében. Az imaórát Székely János katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős tagja vezeti, az imaórán részt vesz Balog Zoltán református lelkész, az emberi erőforrások minisztere és Fabiny Tamás evangélikus püspök.
A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában a holomesekönyv azon fejezetéről, mely szerint 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi munkatáborban SS-katonák.
A "jelenlegi hivatalos adatok" szerint a gaz nácik összesen mintegy félmillió "romát" gyilkoltak meg, közülük 23 ezret Auschwitzban. A számháborúval azért csak óvatosan: a „nagy tekintélyű” holotörténészek finoman látványos szórással 50 ezer és 2 millió közötti összáldozati számról szoktak beszélni (lásd kapcsolódó anyagainkat), így mindig nyomon kell követni az aktuális adatokat, melyben hinni kell, a (lefelé) tévedést ugyanis a törvény szigorúan bünteti.
(Kuruc.info - MTI nyomán)
A "roma" holokamuról:
Kapcsolódó: