A Speciális Büntetőbíróság (STS) bűnösnek találta Marián Magátot extrémizmus bűncselekményének elkövetésében.
A vád szerint a nemzetiszocialista aktivista, Marián Magát 2017 és 2021 között követte el a bűncselekményeket, 2022 januárjában tartóztatták le. Az ügyészség szélsőséges eszméket hirdető és alapjogokat elnyomó csoport létrehozása és támogatása, továbbá szélsőséges tartalmak létrehozása, az úgynevezett holokauszt tagadása és a holokauszt helyeslése miatt, elnyomó rendszerek bűneinek tagadása és emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények tagadása miatt emelt ellene vádat.
Zoom
Marián Magát a bíróságon
A bíró összesen 21 bűncselekményben mondta ki bűnösnek Magátot. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért fellebbezett. A bíróság a börtönbüntetés mellé 10.000 eurós (nagyjából 4 millió forint) pénzbüntetést és vagyonelkobzást is javasolt.
Marián Magát korábban a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Ludová strana Nase Slovensko - L'SNS) jelöltje volt, aki a szimbolikus 88-as számmal állt rajthoz. Magát Adolf Hitlert úgy jellemezte egy közösségi médiás posztjában, hogy: "A birodalmi kancellári poszton kívül egy béketeremtő ember volt, aki emellett kiváló közgazdásznak, szónoknak is minősült, s igazán helyén volt a szíve." Magát választási plakátjának hátterében egyébként munkaszolgálatosok voltak láthatóak, mivel azzal kampányolt, hogy az antiszociális elemeknek és a korrupt politikusoknak lágerben van a helyük. A választások után nem sokkal szakított az L'SNS-szel, mint mondta: "Nem leszek többé Kotleba k*rvája." Mindezek ellenére, Magát korábbi tárgyalásán nem csak több L'SNS-tag és szimpatizáns, de Marian Kotleba is megjelent, hogy támogatásáról biztosítsa a felvidéki ZOG által meghurcolt nacionalistát.
Zoom
Magát korábbi választási plakátja
Magát korábban alapítója volt a militáns Vzdor Kysuce Akciócsoportnak, mely tevékenységét az MNA-hoz lehetne leginkább hasonlítani. A szervezet közösségi oldalán lévő régebbi bejegyzés szerint kapcsolatban is álltak a Győrkös István vezette egykori hungarista szervezettel, így kijelenthető, hogy Magát és köre nem tartozott a magyargyűlölő soviniszták közé.
Szintén Magát volt a szerzője az 564 oldalas Zidokracia (Zsidókrácia) c. könyvnek.
Zoom
A Zidokracia c. könyv borítója.
A Magát otthonában 2022 márciusában tartott házkutatás során a hatóság "nagy mennyiségű, náci jelképekkel ellátott szélsőséges anyagot", valamint illegálisan tartott lőfegyvert és nagy mennyiségű illegálisan tartott lőszert találtak.
KG