Kevesebb mint egy év múlva leveszi a kezét a Microsoft a Windows 7-ről. Ha valaki sem a biztonságról, sem erről a rendszerről nem akar lemondani, annak bizony a zsebébe kell nyúlnia.
A Windows 7 a Microsoft egyik legjobb, legstabilabb operációs rendszere, nem véletlen, hogy oly sokáig uralta az OS-piacot. Azonban minden jónak vége szakad egyszer, és az már korábban is ismert volt, hogy a Microsoft 2020. január 14-én megszünteti a Windows 7 támogatását. Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendszert ne lehetne a továbbiakban is használni, csak épp a fejlesztő nem ad ki rá több javítást, biztonsági frissítést, azaz a Windows 7 roppant sebezhetővé válik.
Azonban ha a Windows 7-et használók (rengeteg cég van ilyen világszerte) hajlandóak fizetni, akkor engedékenyebbé válnak Redmondban: a Microsoftnak van egy úgynevezett kiterjesztett (meghosszabbított) biztonsági frissítések (Extended Security Updates) programja, amelyben egyéni támogatást kínál, persze úgy, hogy azért lehetőség szerint rávegye a felhasználókat a Windows 10-re váltásra.
Ez azonban nem lesz olcsó, legalábbis a ZDNet által összefoglaltak szerint. Az ügyfeleknek a támogatás végét (2020. január) követő első évben 50 dollárt (körülbelül 14 ezer forintnak megfelelő összeget) kell fizetniük minden egyes Windows 7-et futtató eszközre, és a második évben ez az összeg megduplázódik. Ezt további 100 százalékos áremelés követi, azaz a harmadik évben már 200 dollárt kell fizetni eszközönként a biztonságért.
Kissé jobb a helyzet a Windows 7 Enterprise esetében, akkor ugyanis az említett összegek felével lehet kalkulálni (25, 50, 100 dollár). Nagy a valószínűsége annak, hogy az első évben még sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel, mivel az áttérés egy újabb operációs rendszerre költséges és kissé bonyolult is a kompatibilitási problémák miatt, bár a Microsoft szerint ilyen gondokkal nem kell számolni. Mindenesetre Redmondban bíznak abban, hogy a harmadik évre jelentősen megcsappan a Windows 7-et használók száma.
(ZDNet - HVG)