Sikeresen elérték szombat hajnalban a kínai űrhajósok Kína első, építés alatt álló űrállomását - jelentette be a kínai űrprogram.
A 3 fős legénység nagyjából 6,5 óra repülés után kapcsolódott össze a Tienkung (Mennyei palota) űrállomás központi részével, a Tienhóval. A tajkonauták (kínai űrhajósok) a tervek szerint hat hónapot töltenek az űrállomáson, ami azt jelenti, hogy ez lesz a valaha volt leghosszabb ideig tartó kínai űrmisszió.
A Hosszú Menetelés 2F típusú rakéta által hordozott Sencsou-13 űrhajó nem sokkal éjfél után emelkedett el a Góbi-sivatag peremén található csiucsüani űrközpontból. A küldetés vezetője az 55 éves Csai Cse-kang. Vele együtt még a 41 éves Je Kuang-fu és a szintén 41 esztendős Vang Ja-ping utazott az űrbe. Vang volt a második kínai nő az űrben, a jelenlegi küldetésen pedig ő lesz az első tajkonauta, aki űrsétát hajt végre.
Lin Hszi-csieng, a kínai űrprogram igazgató-helyettese a fellövés előtt úgy nyilatkozott, hogy Kína a jövőben más országok űrhajósait is szívesen látja űrprogramjában. Lin szerint a kínai űrállomás a nemzetközi együttműködés terepe lehet, ha jövőre elkészül.
A Nemzetközi Űrállomáson 15 ország űrhajósai jártak már, de kínaiak még soha. 2011-ben az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja az együttműködést a kínai űrprogrammal.
(MTI nyomán)